Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så ska golfen bli jämställd

Golfen ska bli mer jämställd. Bokskogen är en av åtta klubbar som ska se till att detta kan genomföras. – 30 procent av våra medlemmar är kvinnor och det vill vi förändra, säger Bokskogens ordförande Peter Kollert.

Svenska Golfförbundet har en vision – 50/50 – för att öka jämställdheten och få fler kvinnliga spelare och ledare. Målsättning är att 2020 ska 10 000 fler kvinnliga medlemmar finnas i klubbarna och 30 procent i styrelserna ska vara kvinnor.
På den punkten är Bokskogen redan ett föredöme.
– Tre av fem är kvinnor i vår styrelse, men det är annat vi kan förbättra, säger Kollert.
Vad då?
– Det är inte så att kvinnorna i klubben känner sig exkluderade, det har vi fått svar på i enkäter, men vi har en historik med att de flesta anställda är män, att investeringar tas och genomförs av män. Samma gäller våra tävlingsformer, säger Kollert.
Vad gör ni åt detta?
– En sak är en ungdomssatsning. Golf är schemalagt som en fritidsaktivitet på en av skolorna i Svedala. Det är väldigt lyckat, det lockar både tjejer och killar.
Något annat på gång?
– Vi ska vara med i love@golf, ett projekt från England. Vi bjuder in icke-golfare under sex träffar för att prova på under enkla och trevliga former.
Annika Sörenstam är inte med i projektet, men tycker det är bra.
– Det är en bra satsning. Den största tillväxten finns på tjejsidan. Sverige har kommit långt, men det är också tuff konkurrens att dra in folk till sporten, säger Annika Sörenstam.
Gå till toppen