Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Annika Sörenstam ger råd till unga golftjejer

Världens bäste kvinnlige golfspelare genom tiderna har blivit världens främste golfambassadör. Annika Sörenstam är på Bokskogens golfklubb för att coacha tonårstjejer att bli bättre spelare.
– Jag vill bjuda igen. Det är viktigt för mig att ge tillbaka. Utan golfen hade jag inte haft det livet jag har idag, säger hon.

Annika Sörenstam och Peter Hanson har clinic på Bokskogens golfklubb.Bild: Emmalisa Pauly
Annika Sörenstam har clinic på Bokskogen. Tjejerna på läktaren lyssnar uppmärksamt på golfguruns råd. Till sin hjälp har Sörenstam Söderslättsgolfaren Peter Hanson.
– Det gäller att ha både korta och långa mål med golfen. Lita på dina slag. När du är som mest nervös under en tävling visualisera hur du brukar slå, säger Annika.
Och så berättar hon om en tävling när hon var ganska färsk i gamet och det spöregnade i Bro Bålsta, Sörenstams moderklubb. Hon bad pappa Tom att ta ut henne från tävlingen. På vägen hem såg de några tjejer som tränade på driving rangen i regnet.
– Då sa pappa till mig, Annika om du vill något med din golf så spela även när det är motigt. Det är det bästa råd jag har fått. Så tänk på det – när det är tufft fortsätt bara, då lär du dig till nästa gång att det går att spela ändå.
Det är åtta år sedan Annika Sörenstam la av som aktiv, men fortfarande surrar livet runt golf. Tv-expert, bandesigners, affärskvinna, utvecklar av golfkollektioner och sandbunkrar, OS-pådrivare, kommande Solheim Cup-kapten är några etiketter hon kan sätta på sin bag.
Men framför allt är det som golfmissionär med sitt projekt Annika Invitational som hon vill sprida golfens evangelium till juniortjejer. Annika Sörenstam är med och arrangerar tävlingarna, ger råd, håller clinics och mycket mer under några dagar. Konceptet finns nu i Sverige, USA, Kina, Europa och från nästa år i Sydamerika.
– Förebilder är viktiga i sport och även i annat i livet. När jag själv var junior och började tänka på att satsa på golfen visste jag inte riktigt hur. Nu är jag här i Bokskogen för att hjälpa till.
Förutom själva golfen så ger hon råd om kost, fysträning, sponsorer, collegegolf och mycket annat.
– I början är tjejerna alltid blyga, men i slutet av veckan har de tusen frågor. Jag försöker inte göra mig till, jag är en vanlig tjej från Bro som sätter mål och jobbar hårt.
Annika Sörenstam tror också att collegegolf i USA är ett bra sätt att utvecklas för en ung talang.
– I Skåne är förvisso säsongen ganska lång, men där kan man spela året om och det satsas väldigt mycket. Du växer upp jättesnabbt med en ny kultur, ett nytt språk. Du blir bättre i den tuffa konkurrensen och då blir steget till proffsgolfen inte så stort.
Hur ser du på återväxten i Sverige?
– Nu har vi inte så många spelare och så stora framgångar på USA-touren, men det går i vågor. Men det är också därför jag satsar på denna tävling för det är extra roligt när det går bra för svenskarna.
Där kan Henrik Stenson bli en förebild efter att ha spelat in sin första major.
– Ja och det är en bra förebild. Se hur han dippade och kom tillbaka. Han gav sig inte och så kom framgångarna. Själv blev jag inspirerad av Liselott Neumanns majorseger.
Den 12 augusti åker Annika till Rio och OS-golfen som hon har varit med och propagerat för-
– Henrik blir väl favorit så jag tror på minst två medaljer, säger Annika, som ska vara expertkommentator för det amerikanska tv-bolaget NBC under turneringen.
Men det är inte bara den färdiga eliten Annika Sörenstam vurmar för. Hon pratar också om passionen, glädjen i det man gör.
– Många satsar för mycket och för tidigt. Det ser golfen som ett sätt att nå kommersiell framgång och det blir en press. Golf kan också vara en kul hobby, ett sätt att komma ut och ha kul och röra på sig.
Moa Andersson och Josefine Gustafsson Winkler, båda från Bokskogens GK, hoppas på att utveckla sin golf de här dagarna.
– Framförallt hur man hanterar pressen och stressen, säger Josefine.
– Jag hoppas att hon hjälper mig med allt jag inte är bra på, säger Moa förhoppningsfullt.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen