Nyheter

För tidigt födda har sämre tandhälsa

Kroniska sjukdomar, emaljskador på tänderna och ökat tandvårdsbehov – det är några av de hälsofaktorer som kan följa med att vara mycket för tidigt född, enligt ny forskning från Malmö Högskola.

För tidigt födda har ett ökat tandvårdsbehov.Bild: Ingemar D Kristiansen
Tre forskare på Malmö högskola har undersökt hur för tidig födsel påverkar tandhälsan. Susanne Brogårdh-Roth, Liselotte Paulsson och EwaCarin Ekberg har följt nästan fyrahundra barn från tre års ålder upp till gymnasieåldern.
– De barn vi följt är födda tre till fyra månader för tidigt, så det rör sig om barn som är extremt tidigt födda, förklarar Susanne Brogårdh-Roth, doktor i odontologi.
Läs mer:Rijal föddes fyra månader för tidigt
Vården blir allt bättre på att rädda för tidigt födda barn, något som innebär en helt ny patientgrupp inom tandvården. För tidigt födda barn är i högre grad drabbade av kroniska sjukdomar än andra barn, visar forskningen.
– Tjugo procent rapporterade att de har en daglig medicinering, vilket betyder att de har ett sjukdomstillstånd som inte går över. Astma och allergier är lättare sjukdomstillstånd som är vanliga bland för tidigt födda, säger Susanne Brogårdh-Roth.
Bland deras jämnåriga kamrater är motsvarande siffra bara tio procent.
Läs mer:Lundaforskare: För tidigt födda får beteendeproblem
I mellanstadieåldern hade nästan 40 procent av de för tidigt födda barnen hade emaljskador på tänderna. Motsvarande siffra bland deras jämnåriga var 20 procent.
– Många av de för tidigt födda barnen hade mineraliseringsskador på tänderna. Det kan göra ont och orsaka ilningar. Dessutom kan det orsaka avvikande fläckar på framtänderna som kan vara estetiskt störande, säger Liselotte Paulsson, doktor i odontologi.
Både bland för tidigt födda och bland andra var det vanligt att äta godis och kakor eller dricka läsk mellan målen. Hälften av gymnasieungdomarna svarade att de gjorde det flera gånger i veckan.
– För tidigt födda har både de här oroande kostvanorna och dessutom fler kroniska sjukdomar. Det riskerar att påverka deras tandhälsa negativt, säger Susanne Brogårdh-Roth.
Men för tidigt födda barn påverkas inte bara fysiskt, enligt forskningen. För tidigt födda känner dessutom mer nedstämdhet än sina jämnåriga och saknar i större utsträckning fritidsaktiviteter.
Läs mer:Käksmärta kan leda till skador på hjärnan - ny studie ska hitta lösningar
Bland de hundratals barn som följts av forskarna finns både för tidigt födda barn och barn som har fötts som beräknat. Gemensamt för båda grupperna var att smärtor i käke och ansikte var vanligt förekommande. Tjugo procent av ungdomarna uppgav att de lider av sådana smärtor.
Det är för tidigt att uttala sig om vad det kan bero på, enligt Susanne Brogårdh-Roth. Men hon nämner sociala medier och ständig uppkoppling som en möjlig förklaring.
– Det uppstår en inre stress av att ständigt vara uppkopplad. Inre stress påverkar ofta käkmusklerna, de spänns, vilket kan leda till smärta.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen