Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

En paradisö där alla är lika

Vad längtar vi efter? Vad händer när alla ser likadana ut? Frågor som Lilith Performance Studio ställer i sitt nya verk "Island in the sun".

I en hangarliknande lokal förvandlas både besökare och aktörer till en oidentifierbar grupp. Det är Lilith Performance Studios nya verk "Island in the sun".Bild: Anna Wahlgren
Sedan 2007 driver Elin Lundgren och Petter Pettersson Lilith Performance Studio. Vanligtvis bjuder paret in olika konstnärer till att skapa nya performanceverk, men den här gången är det de själva som står för konsten. Det är första gången paret gör ett gemensamt verk sedan 2012:s "Headhouse” och är ett av deras största hittills.
”Island in the sun” är ett samarbete med Sommarscen Malmö, som bjöd in paret i höstas till att skapa ett helt nytt verk för den kommande sommaren.
– Ambitionen har varit att ge publiken nya konstupplevelser, nya konstformer och nya platser. Vi har längtat efter ett samarbete med Lilith i flera år, säger Jonna Wakeham Ölund, som är frilansande producent för Sommarscen Malmö.
Läs också Planlöst performance
Även om hon har gett de konstnärliga ledarna fria händer har de haft vissa regler att förhålla sig till.
– Med Sommarscen är det så att man alltid ska jobba utomhus och aldrig får bygga upp ett nytt rum. Men så hittade vi det här stället, för vi ville ändå jobba i en lokal, säger Elin Lundgren.
Platsen är en stor hangarliknande lokal på Ystadsgatan. De kala väggarna pryds av enorma graffitimålningar som har skapats av de tidigare nyttjarna av lokalen. Studion har endast haft tillgång till platsen, som ägs av MKB, i två veckor. Det är inget problem för Lilith Performance Studio, som vanligtvis bara repeterar sina verk ett par gånger för att kunna behålla nerven i framträdandet.
– Men det är en enorm utmaning att jobba med en fond som vi normalt inte använder. Vi har en position där alla aktörerna försvinner in i väggarna. De letar då upp mönster som matchar deras kostymer och blir kamouflerade, förklarar Petter Pettersson.
Det första besökaren kommer att mötas av är en mur av dessa 34 skådespelare i enhetliga, beiga huvor med ditmålade leenden. För att skapa en gemenskap måste även publiken ta på sig dessa huvor med endast hål för ögonen.
– När vi började med det här verket ville vi verkligen göra något helt nytt, kasta oss ut för ett stup. Vi ville att publiken skulle bli en del av verket, att gränserna mellan publik och aktör på något sätt suddas ut, säger Elin Lundgren och poängterar hur detta kan väcka olika tankar hos publiken.
De konstnärliga ledarna Elin Lundgren och Petter Pettersson.Bild: Anna Wahlgren
Efter det första mötet vandrar både skådespelare och publik in i lokalen mot en sandig paradisö. Inga ord yttras av skådespelarna, det är kroppen som ska tala sitt språk. Meningen är att man ska skapa sin egen bild av vad verket handlar om, även om gemenskap, utanförskap och längtan är stora teman.
– Publiken ska ta med sig det den vill av verket. Besökarna kanske får en upplevelse de inte trodde att de skulle få, säger Elin Lundgren.
– Man får ofta frågan vad det handlar om och då försöker vi svara att det inte handlar om något överhuvudtaget. Inspirationen är livet i allmänhet, och döden, säger Petter Pettersson.
Sonen Lo Pettersson Lundgren, 13 år, är också med. Han är en van deltagare och har varit med i flera performanceverk sedan fem års ålder. Med hjälp av ett munspel kommunicerar han med resten av gruppen.
– Jag är avvikelsen som väljer bort gruppens gemenskap. Den andra mannen som skriker och springer runt i cirklar, han har blivit utstött av gruppen.
Besökare har fram till söndagpå sig att gratis uppleva verket som pågår i tre timmar per kväll. Även om man är välkommen att komma och gå hur man vill rekommenderar Elin Lundgren och Petter Pettersson att man stannar i någon timme för att hinna få en viss förståelse för produktionen. De konstnärliga ledarna tillägger att huvorna kan kännas obehagliga för en del och att man därför inte ska vara rädd för att gå ut och ta en paus.

Fakta / "Island in the sun"

Vad: Performanceverk av Elin Lundgren och Petter Pettersson från Lilith Performance Studio.
Var: Ystadsgatan 53H, Malmö.
Datum: 4-7 augusti, klockan 19-22. Sista insläpp klockan 21.
Åldersgräns: 10 år. Spädbarn med vuxna är välkomna.
Gå till toppen