Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handgranatsvågen är inte över – fortfarande stort antal enligt bombgruppen

Det är nu fastställt att det var en handgranat som detonerade i lägenheten på Trelleborgsgatan. Hittills i år har fem handgranater exploderat i Skåne.

Odetonerade handgranater som hittas av allmänheten tas om hand av det nationella bombskyddet i Malmö. De flesta kommer från forna Jugoslavien som två av dessa tre. Den tredje är svensk.Bild: Hanna Folkemark
Vid 22-tiden förra torsdagen såg en granne hur flera personer bröt upp en av lägenhetsdörrarna i ett trapphus på Trelleborgsgatan i Malmö.
– De sparkade in dörren och slängde in något, uppgav ett vittne. Sekunder senare krossas fönstren i lägenheten av den kraftiga smällen.
Polisens bombgrupp har nu konstaterat att det var en handgranat från forna Jugoslavien som exploderade i lägenheten, och det var inte den första som sprängts i år.
– Malmö är värst drabbat. Vi ligger fortfarande väldigt högt i antal, säger Mats Persson, tf chef för Nationella bombskyddet, NBS, i Malmö.
Malmöpolisen vet att de flesta granaterna kommer från forna Jugoslavien. Men polisens underrättelseavdelning har inte kunnat spåra granaterna till någon källa i Malmö.
– Vi vet inte var handgranaterna kommer ifrån, säger Annette Bergstrand, analytiker på Malmöpolisens underrättelseavdelning.
Ingen av de granater som har sprängts i år har lett till personskador.
– Det är bara tur att inte fler har skadat sig med tanke på sprängkraften som finns i en handgranat, säger Annette Bergstrand.
Bombskyddets summering av förra året landade på 14 sprängda handgranater i Skåne. Hittills i år har handgranater än så länge kunnat knytas till fem av totalt 14 explosioner.
På natten den 18 maj sprängdes en handgranat vid en villa i Fosie.Bild: Patrick Persson
Bombskyddet har också fastställt att det var en handgranat som sprängdes vid en villa i Fosie i Malmö i maj i år. Explosionen skedde 2.30 på natten. Stora delar av fasaden och en parkerad bil förstördes av smällen.
– Vi är överrepresenterade när det gäller sprängningar med handgranater om man jämför med till exempel Göteborg och Stockholm, säger Mats Persson på bombskyddet.
Två av de handgranater som detonerat i år har sprängts i Landskrona. Den ena slängdes in i en lägenhet i april och den andra sprängdes under en parkerad bil i januari.
Under förra sommaren eskalerade antalet sprängningar med handgranater i Malmö samtidigt som det skedde flera skjutningar och mordförsök. I slutet av sommaren hade det sprängts minst åtta handgranater, flera av dem i tätbebyggda områden.
Till slut begärde polisen förstärkning centralt för att komma till rätta med exploderande handgranater. Men även om antalet sprängningar sedan dess har blivit färre håller ändå trenden med sprängda granater i sig.
– Malmö är fortfarande värst drabbat i hela Skandinavien, säger Mats Persson på bombgruppen.
Handgranat, modell M75, Adelgatan i Malmö, maj 2014.Bild: Läsarbild
Bombskyddet rycker ofta ut när allmänheten hittar skarpladdade handgranater som ännu inte har detonerat.
I mars i år hittades en granat i en papperskorg i Rosengård. I februari hittades två andra i Ystad. Den ena i en rondell på E65:an och den andra var slängd vid en bensinstation.
– Det är fler handgranater i Skåne eftersom tillgången är så stor. Närheten till kontinenten spelar också in, säger Mats Persson.
Enligt Tullverket bevakas inte gränsen alls under större delen av tiden.
– Det gäller alla gränspassager. Kommer det då enstaka större sändningar med handgranater när vi eller polisen inte är där så kan det naturligtvis leda till stora skador, sa Tullverkets regionchef för brottsbekämpning Mikael Nelander förra sommaren.
Svenska handgranater har en räckvidd på 300 meter, vilket innebär att splitter kan skada människor inom den radien. Enligt bombskyddet riskerar man skador som kan vara dödliga om man befinner sig närmare än tio meter från en detonerande handgranat.
De allra flesta av handgranaterna som påträffats av bombskyddet i Malmö är gamla och kommer från forna Jugoslavien och har en lite kortare räckvidd än de svenska. Det finns flera sorter. Den vanligaste, modell 75, har inbyggt splitter i form av små kulor.
En handgranat kastades i i en lägenhet på Estlandsgatan 1 i Malmö i maj 2015. Polisens utredare på plats dagen efter.Bild: Peter Frennesson
Enligt bombskyddsgruppen är den på utsidan nästan identisk med andra handgranater från forna Jugoslavien, som modell 91 och 93. Det skiljer bara ett par millimeter i tjocklek. De två senare modellerna innehåller små hoptryckta fjädrar och som sen fungerar som splitter när granaten sprängs.
Vem som ligger bakom sprängningen som skedde förra torsdagen på Trelleborgsgatan i Malmö är oklart. Polisen söker fortfarande efter den man som hyrt lägenheten i andra hand och har inte lyckats gripa någon misstänkt gärningsman för dådet.
FAKTA

26 granatdetoneringar sedan 2014

Antal sprängningar som skett i Skåne och där Nationella bombskyddet har ryckt ut:
2016 (tom juli) - 14 sprängningar varav 5 var handgranater
2015 - 32 sprängningar varav 14 var handgranater
2014 - 25 sprängningar varav 7 var handgranater
Källa: Nationella bombskyddet i Malmö.
FAKTA

Påträffade handgranater 2016

1 augusti: En handgranat hittas vid en vindsröjning i ett hus i Södra Sandby. Granaten togs om hand polisens bombgrupp.
1 augusti: En husägare i Videdal hittar ett mystiskt föremål i sitt garage - bombgruppen konstaterar att det är en jugoslavisk handgranat.
28 juli: Ett vittne ser hur flera personer sparkar in en lägenhetsdörr och kastar in något på Trelleborgsgatan. Sekunder senare sker en kraftig explosion i lägenheten.
23 juni: En handgranat exploderar vid en villa i Tomelilla. Bombgruppen konstaterar att det handlar om en handgranat från forna Jugoslavien.
18 maj: En handgranat exploderar vid en villa i Fosie. Explosionen sker 2.30 på natten. Stora delar av fasaden och en parkerad bil förstörs av smällen.
17 april: Tidigt på morgonen kastas en handgranat in genom ett fönster till en lägenhet i Landskrona. Ingen skadades i explosionen.
8 mars 2016: Någon slänger en skarp handgranat i en papperskorg i Rosengård. Handgranaten detonerar inte och tas hand om polisens bombgrupp.
24 februari: En odetonerad handgranat hittas i en rondell på E65:an i Ystad. Samma månad hittas även en skarp handgranat vid en bensinstation i Ystad.
17 februari: Polisen genomför husrannsakan hos en Bunkelflobo som stoppats i en fordonskontroll - i hans förråd påträffades en handgranat.
27 januari: En jugoslavisk handgranat sprängs under en bil i Landskrona.
FAKTA

Sprängningarna sommaren 2015

Under förra sommaren sprängdes ett tiotal handgranater i Malmö. Här är några av dem:
9 augusti: En handgranat smäller vid 22-tiden på Claesgatan. Ett trettiotal fönster krossas i den kraftiga smällen.
22 juli: En bil sprängs av en handgranat under natten i Limhamn.
21 juli: En handgranat exploderar på Norra Grängesbergsgatan. En man får föras till sjukhus med lindriga skador.
15 juli: En handgranat exploderar på Byggmästaregatan i Arlöv.
13 juni: En handgranat detonerar på Augustenborgsgatan.
12 juni: En handgranat kastas på Rasmusgatan. Två män skadas lindrigt av glassplitter.
23 april: En handgranat kastas mot en restaurang på Adelgatan.
Gå till toppen