Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hans sommarjobb: företagsledare och kapten

19-årige Kristoffer Nordström har inte bara skaffat ett sommarjobb. Han har köpt hela seglarskolan och blivit både direktör, kapten och huvudinstruktör. – Jag tycker att det är jättekul att bestämma själv, säger han.

Malmö Seglarskola håller nybörjarkurs för fyra nybörjare som får lära sig att kryssa och länsa fram och tillbaka i hamnbassängen.Bild: Lars Brundin
Den åtta meter långa segelbåten glider fram över hamnbassängen utanför Dockan i Malmö. I höjd med Finnlinesfärjan gör båten en helomvändning och svänger upp mot vinden med bara ett lätt fladder i förseglet. Inte så illa, med tanke på att besättningen styr en segelbåt för allra första gången.
– Det här var gött! Det var hur kul som helst! säger Torbjörn Olsson när han kommit in för att ta lunchpaus på torra land.
Tillsammans med sin fru Lotti Klefström och ett annat par går de en nybörjarkurs på Malmö Seglarskola. På 15 timmar får de lära sig grundläggande sjövett och att segla en liten båt vid gott väder. Kursledare, kapten och direktören för det hela är Kristoffer Nordström från Hjärup. I början av sommaren tog han studenten på Katedralskolan i Lund. Men några månader innan dess köpte han seglarskolan, med kursbåt och allt. Nu har han snart hållit nybörjarkurser för etthundra blivande seglare. Han sköter i princip hela företaget själv: seglingskurserna, hemsidan, bokningssystemet, fakturor och bokföring.
– Det är klart att jag funderade rätt länge innan jag tog över företaget. Men det är jättekul, jag har alltid tyckt att det är kul att driva saker själv, säger Kristoffer Nordström.
Seglarskolans förre ägare Anders Almgren var den som lärde Kristoffer Nordström att segla optimistjolle när han började i Lommabuktens Seglarklubb som tioåring. Sedan dess har Nordström hållit på med kappsegling och tävlat med optimist, E-jolle och H-båt i både SM, EM och två världsmästerskap.
Bild: Lars Brundin
Till hösten ska Kristoffer Nordström börja läsa industriell ekonomi på Lunds universitet. Men han räknar med att fortsätta driva seglarskolan under somrarna.
Dagens kursdeltagare är ganska typiska nybörjare: de har suttit i en båt förut, men aldrig fått bestämma vart den ska styra.
– Jag har seglat rätt mycket med mina föräldrar när jag var yngre. Nu funderar vi på att köpa en båt, men då är det rätt bra om vi båda testar om vi tycker att det är kul att segla, säger Kim Axelsson, som går kursen med sin pojkvän Pontus Andersson.
Gå till toppen