Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Slavsäljarna såldes av kvinnliga vikingar i Norge

När den polisanmälda teatergruppen kom till marknaden i Gudvangen blev det ombytta roller. Slavsäljarna fångades in av kvinnliga vikingar – och såldes på auktion.

Tidningen har i flera artiklar berättat om vikingamarknaden på Fotevikens museum i Höllviken, där en ung kvinna polisanmält att hon såldes som slav mot sin vilja.
Kvinnan har polisanmält teatergruppen för ofredande. I förra veckan svarade teatergruppen med att motanmäla kvinnan för falsk tillvitelse, eftersom de menar att händelsen inte gått till som hon påstått.
Efter artiklarna och grundarens uttalanden om varför skådespelarna specialiserat sig på att sälja kvinnor har teatergruppen fått mycket kritik.
– Det här är vår grej – att göra en bra show. Det är inte sexistiskt, bara en komisk spexgrej som vi alltid gör, sa Carl Mikael Bengtsson, en av gruppens grundare i en intervju med tidningen för några veckor sedan.
När teatergruppen reste till den stora vikingamarknaden i norska Gudvangen i slutet av juli blev rollerna ombytta. Män i gruppen fångades in av kvinnorna i byn och såldes på auktion.
Enligt uttalande på gruppens Facebooksida skedde infångandet helt spontant.
"Faktum är att just i Gudvangen så var det första som hände när vi kom dit att alla kvinnorna i byn sålde oss! Det var skitkul! Vi har frågat efter ifall någon fick bilder på det som vi kan använda. Vi hann själva inte med eftersom det hände spontant direkt när vi kom dit och vi var inte förberedda på det. Men det var jättekul och gav många skratt."
Efter kritiken har gruppen också bytt inriktning på sin Facebook-sida. Istället för att saluföra kvinnor som "dagens fångst" handlar de senaste inläggen enbart om sålda män, både gruppens egna medlemmar och manliga marknadsbesökare.
Gruppen skriver också själva på sidan att de lejt in kvinnliga medhjälpare för att kunna göra en grej av att sälja män.
En film från auktionen i Gudvangen, som gruppen själva länkat på sin Facebooksida, visar hur de kvinnliga slavsäljarna gör parodi på gruppens vanliga försäljningsrutin. Mannen som säljs kommenteras för sina former, han dansar på befallning och säljs för det lägsta budet.
"Han är bra på att diska, fotmassage och på att ta hand om barn. Billigaste diskaren du kan hitta. Han är väldigt bra på att laga mat", säger en av de kvinnliga slavsäljarna.
"Hans tänder? En är inte så bra, men resten är helt ok. Hans former? Han har en underbar figur... Vi kan karva av lite till på magen så blir det ännu bättre."
Tidningen har sökt grundaren Carl Mikael Bengtsson för en kommentar, men inte lyckats nå honom.
Gå till toppen