Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

60 år sedan Döden spelade schack vid Hovs hallar

I dagarna är det 60 år sedan Döden spelade schack med Max von Sydow vid Hovs hallar i nordvästra Skåne. Scenen har blivit en av filmhistoriens mest berömda och kopierade.

”Det sjunde inseglet” skrevs och regisserades av Ingmar Bergman och utspelar sig under digerdöden på 1300-talet.
Filmen spelades in i rekordfart mellan den 2 juli och 24 augusti 1956. De flesta scenerna spelades in i Råsundaateljéerna utanför Stockholm. Men schackpartiet i inledningen spelades in vid Hovs hallar på Bjärehalvön och dialogen mellan Döden och riddaren har parodierats otaliga gånger, bland annat av Woody Allen, Monty Python och Lorrygänget samt i flera reklamfilmer.
Ingmar Bergmans filmmanus refuserades först av Svensk Filmindustri. Efter ett nytt försök gavs klartecken för en minimal budget och endast 36 inspelningsdagar. Mottagandet blev mest positivt .
I huvudrollerna ses Max von Sydow, Bibi Andersson, Nils Poppe, Gunnar Björnstrand, Inga Langré och Bengts Ekrot.
Filmen var en Bergmans egna favoriter och bygger på pjäsen ”Trämålning” som han skrev 1953. Den mest kända scenen är när Döden (Bengt Ekrot) kommer för att hämta riddaren Antonius Block (Max von Sydow).
Riddaren vill spela ett parti schack för att skjuta upp dödsögonblicket. Inspiration till den makabra scenen hämtade Ingmar Bergman i den medeltida målningen ”Döden spelar schack” i taket till Täby kyrka.
Filmens titel ”Det sjunde inseglet” är hämtad från bibelns Uppenbarelsebok och så här lyder de mest kända replikerna i schackscenen på stranden:
Antonius Block: Vem är du?Döden: Jag är Döden.Antonius Block: Kommer du för att hämta mig?Döden: Jag har redan länge gått vid din sida.Antonius Block: Det vet jag.Döden: Är du beredd?Antonius Block: Min kropp är beredd, inte jag själv.
Schackscenen var från början tänkt att spelas in under soluppgången i öster på Alvaret på Öland. Men det fungerade inte , varför scenen spelades in vid solnedgången i väster vid Hovs hallar i Skåne.
Bengt Ekerot spelade Döden och Max von Sydow riddaren Antonius Block i filmen Det sjunde inseglet som hade premiär 1957.Bild: Louis Huch/Svensk filmindustri
Bengt Ekerot gestaltade Döden i filmen Det sjunde inseglet från 1956. Men när Bergman satte upp sin enaktspjäs Trämålning, förlagan till Det sjunde inseglet, på Malmö Stadsteater 1954 fick Ekerot spela riddaren.Bild: Louis Huch/Svensk filmindustri
I kyrktaket i Täby finns den medeltida målningen Döden spelar schack av, som inspirerade Ingmar Bergman till inledningsscenen i Det sjunde inseglet.Bild: Svenska kyrkan
Claes Månsson och Johan Ulveson gestaltade Döden respektive Riddaren i Lorrys-gängets film Yrrol från 1994.
Woody Allen har med Döden i sin film Love and Death från 1975.
Muppet Show lät Döden spela schack med den svenske kocken.
Det nionde inseglet hette en lastbilsteater på Malmöfestivalen 2013.Bild: Albin Brönmark
När det hade gått 50 år efter filminspelningarna anordnade Sydsvenskan ett Bergman Chess Championship vid Hovs hallar. På bilden tävlar Amir Tadjerbashi mot systern Kamelia Tadjerbashi.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen