Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

En grupp för män som talar om män

Män som pratar med män om män till män. Så beskriver Mansgruppen Malmö sina träffar. Varannan vecka träffas de och pratar om mansnormer. Enligt dem börjar förändringen hos dem själva.

Mansgrupperna i Malmö samlas för att prata föräldraskap och maskulinitet. Denna kväll bestod gruppen av bland andra Tomas Ottosson, Knut Funkel, Christer Karlsson, Kristian Svensson och Marco Vega.Bild: Henrik Rosenqvist
En grupp på nio män sitter runt de små borden utanför Suellska Villan, mittemot Folkets park. På borden står fruktfat och nötter framdukat. Efter presentationsrundan blir det kaffe och en bensträckare. Flera av männen satt i början av samtalet med armarna i kors. Efter en stunds uppvärmning verkar de slappna av och armarna faller till sidorna. Benen är ännu korsade hos många.
– Det började som en reaktion på övergreppen i Köln och Marco Vega gjorde ett inlägg på Facebook. Han skrev att nu måste vi verkligen göra något åt det här, säger Tomas Ottosson, som varit med i Mansgruppen från start.
Mansgruppen bjuder på något annorlunda menar Marco Vega, grundaren till samtalsträffarna. Gruppen ses under två timmar varannan vecka och har nu hållit på i sex månader.
– Det är jättehärligt att skriva artiklar och engagera sig på Facebook, men det är en annan sak att sätta sig här och göra sig sårbar inför andra män. Vi vill komma bort från goda män och onda män och låta män börja ta ansvar för sin maskulinitet. Det är tyvärr lite ovanligt idag, säger Marco Vega.
Träffarna har olika teman. Tidigare har de bland annat samtalat om våld, känslor, sex och samlevnad. Förra samtalstillfället var föräldraskap och maskulinitetsnormer på schemat, något som väckte stora känslor.
– Ska du visa dig ledsen ska du ha en väldigt bra anledning till det. Jag kan ta ett eget exempel som är min pappa, han säger aldrig att han gråter, han fäller några tårar, säger Marco Vega.
Mansgrupperna i Malmö samlas för att prata föräldraskap och maskulinitet. Denna kväll bestod gruppen av bland andra Tomas Ottosson, Knut Funkel, Christer Karlsson, Kristian Svensson och Marco Vega.Bild: Henrik Rosenqvist
Marco Vega menar att han har fått ärva det sociala spelet av sin pappa.
– Min egen dotter säger till mig att hon aldrig har sett mig gråta och hon är 15 år. Det får mig att fundera på varför jag inte gråter framför henne. Det är ju inte så att jag inte gråter, jag gör det bara inte framför henne.
– Det är bara en av deltagarnas pappor som brukar prata om känslor. Min pappa pratade inte så mycket om känslor, han grät inte så mycket heller. Har man inte fått lära sig det av sin pappa så ses det som ett typiskt manligt beteende, säger Christer Karlsson.
Han tror att det handlar om förmågan att visa svaghet.
– Jag har haft en vag känsla av det här med mansnormer tidigare, men det är inte förrän här som jag har kunnat sätta ord på det, säger Tomas Ottosson.
– Jag tror att alla män tänker på det här någon gång. Jag tror att alla män har varit där efter till exempel efter att ha blivit dumpad, efter att ha blivit slagen, efter en flirt. Efter alla sådana situationer som uppfattas som jobbiga, tänker vi nog tanken om hur det är att vara man, säger Marco Vega.
Att kunna öppna upp sig inför okända människor är ett av de hinder som Mansgruppen stöter på, men också en av anledningarna till varför gruppen fungerar.
– Vi är inte alltid samma män som kommer och pratar, vissa är bara med en till två gånger. De blir rädda för att det är en feministisk grupp, eller för att sitta ner och prata om normer och roller. Det blir så intensivt för många, säger Tomas Ottosson.
Gå till toppen