Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

KD i Lund vill sätta press på bankerna

Kristdemokraterna i Lund vill att kommunen ställer större krav på bankernas kontanthantering.

Antalet bankkontor som hanterar kontanter minskar ständigt. Dessutom tillkommer ofta avgifter för att få växla in kontanta pengar.
Nu vill Kristdemokraterna i Lund att Lunds kommun sätter press på bankerna.
- Det här hanterandet av kontanter grundar sig i att bankerna vill öka sina vinster. Det är orättvist, speciellt mot småhandlare och ideella föreningar och gamla människor, säger Zoltán G-Wagner (KD).
I en motion till kommunfullmäktige i Lund föreslår Kristdemokraterna att kommunen beslutar om att omförhandla ”villkoren med sin bankpartner alternativt väljer en sådan bankpartner som underlättar kontanthanteringen för privatpersoner och näringsidkare i Lunds kommun”.
Exakt hur det här ska gå till rent tekniskt vet inte Zoltán G-Wagner.
- Vi vill att kommunen i framtiden, vid upphandlingar och överenskommelser, tar den bank som tar hänsyn till människor, handlare och ideella föreningar. Jag tänker till exempel på mindre handlare och torghandlare. Det är nödvändigt för deras existens att bankerna kan hantera kontanter, säger han.
Han nämner en insändare som publicerades i Sydsvenskan i slutet av juli, om en scoutkårs bekymmer med att växla in pengar.
– Motionen borde innefatta föreningar. Vi har filat på den sedan i våras och diskussionen i Sydsvenskan kom lite efter. I vilket fall som helst så är det tydligt att andra också har problem med kontanthanteringen.
Är det inte lite åt det hållet det barkar i samhället i stort, med färre och färre kontanter?
– Men har vi kontanter så ska de väl hanteras? Att belägga handlare, ideella föreningar och enskilda personer med brandskatt är inte bra. Överhuvudtaget så är jag emot att man tvingas in i någonting.
– Ska jag ta i nu så ska jag säga att det är av bankernas girighet. Det handlar ju om att deras kostnader ska minskas. Bankerna har jättestora vinster. Det är duktigt av dem. Men jag tycker också att människor ska ha den service som de tidigare har haft.
Varför är det här en fråga för Kristdemokraterna?
- Det är en allmän sak helt enkelt. Jag tror att alla är måna om våra medborgare och deras välbefinnande.
Gå till toppen