Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Medborgargarde bildas i Husie

Efter de två misstänkta våldtäkterna i Husie bildar nu boende i området ett medborgargarde. Polisen uppmanar boende att inte ta lagen i egna händer.

Bild: Patrick Persson
– Vi måste visa att det inte är värt att begå brott i vårt område, säger initiativtagaren Carl-Fredrik Klåvus.
Under torsdagen fick 500 Husiebor flygblad i brevlådan. Initiativtagarna skriver att "det är dags att skydda våra hem och familjer" och uppmanar boende i området att delta på ett möte som hålls under fredagen på Bäckagårdsskolan.
– De är framförallt de två våldtäkterna, som har varit katalysator i det här, säger Carl-Fredrik Klåvus.
Den första våldtäkten ska ha skett mitt på dagen den 22 juli. En 14-årig flicka har berättat att hon blivit indragen i buskarna och våldtagen i närheten av Husiegårds idrottsplats. Polisen har säkrat spår på platsen men inte lyckats gripa någon misstänkt gärningsman.
– Fynden är skickade för analys till Nationellt forensiskt center, säger Malmöpolisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.
Den andra våldtäkten ska ha skett sent på kvällen den 31 juli. Den 35-åriga kvinnan har i förhör berättat att hon blivit överfallen av flera män vid Gyllins trädgård i Husie. Polisen har inte kunnat identifiera någon exakt brottsplats. Kvinnan har genomgått en rättsmedicinsk undersökning.
– Alla förstahandsåtgärder är genomförda. Nu undersöker vi om det finns kameraövervakning i närområdet, säger Westford.
Sydsvenskan har tidigare berättat om att en oro har spridit sig i området och att den lokala jiujitsu-klubben har startat självförsvarskurser för de boende.
Enligt Carl-Fredrik Klåvus hade otryggheten ökat i området redan innan de två misstänkta våldtäkterna.
– Vi har många inbrott i området och brottsligheten har ökat, säger han.
I flygbladet skriver han att "polisen är för låst av sin värdegrund för att kunna hjälpa oss. Det finns ingen som kan skydda oss än vi själva".
– Vi kommer inte beväpna oss, säger Carl-Fredrik Klåvus och förklarar att den nybildade gruppen är mer tänkt att patrullera på gatorna så att ingen ska gå ensam om nätterna.
– Exakt hur det ska gå till får vi diskutera på mötet, säger han.
Erik Jansåker är lokalpolisområdeschef för Malmö söder. Han har hört talas om kvällens möte, men ställer sig frågande till kritiken mot polisen.
– Jag förstår inte vad de menar med värdegrunden. Att påstå att vi inte jobbar är väl att ta i lite väl mycket, säger han.
Han beskriver polisens arbete som två delar; en brottsförebyggande med synlig polis och en repressiv med civilpoliser rör sig i området för att kunna ingripa om något händer.
Han ser inga problem med grannsamverkan i sig, men ser gärna att polisen bjuds in till möten liknande det som ska arrangeras i Husie.
– Medborgargarden som tar lagen i egna händer vill vi inte ha. Ser man något konstigt ska man kontakta polisen.
Gå till toppen