Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: ”Något är ruttet i den svenska sjukvården”

Ska man behöva ha en privat sjukförsäkring för att komma till i vården, undrar Lars Fridh.Bild: Anders Malmberg
Läste om kvinnan skulle läggas in i Umeå för att operas på grund av cancer i bukspottkörteln. En läkare tog emot henne med beskedet att det inte blev en operation. Men då dör hon? frågade de anhöriga. Ja, lär läkaren ha svarat.
Det kan inte vara många i vårt land som är nöjda med hur sjukvården fungerar. Ändå görs inget åt det. Sverige är ju en demokrati och i en demokrati är det folkstyre där de styrande ska respektera folkviljan. Men det gör man absolut inte vad gäller sjukvård.
Flera otäcka känslor gnager i mig. För det är så att upp mot 10 procent av Sveriges vuxna har en privat sjukförsäkring som innebär att de så gott som omedelbart får vård vid behov. Det är inte vem som helst som har anställningsvillkor som inkluderar privat sjukförsäkring eller som anser sig ha råd att betala en egen sjukförsäkring. Dessa personer har också makt, och eftersom de har ordnat för sig själva arbetar de inte för att öka tillgängligheten i vården.
Har kanske landstingen som en målsättning att personer i samband med anställning ska förhandla sig till en privat sjukförsäkring? Som i USA och som Obama försöker ändra på mot allmän sjukförsäkring.
Shakespeares Hamlet sa att någonting är ruttet i den danska staten. Hamlet av idag hade sagt att något är ruttet i den svenska sjukvården.

Lars Fridh

Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen