Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

32 barn misstänks ha sålts i sexhandel

Flyktingbarn försvinner från asylboenden om kvällarna. Personal misstänker att de tvingas till prostitution. I andra fall uppger barnen att de förts till Sverige och sedan blivit inlåsta i lägenheter som sexslavar. Mörkertalet är stort, men länsstyrelsens samordnare mot människohandel har registrerat 32 misstänkta fall i Skåne. De flesta har skett i Malmö. Inget av fallen har lett till åtal.

Läs också Polisen prioriterar bort de sålda flyktingbarnen
Två flickor
2016. Februari. Två 15-åriga flickor har vid flera tillfällen setts sälja sex på en parkering i området kring Norra Grängesbergsgatan. Flickorna blir hämtade av olika män i bilar. Flickorna är EU-migranter och länsstyrelsens samordnare mot människohandel misstänker att flickorna instrueras och säljer sex mot sin vilja.
En flicka
2016. Januari. En 15-årig flicka berättar att en man tvingar henne att sälja sex. Mannen hotar henne så att hon inte ska anmäla. Flickan vill vara anonym. Malmö stad gör en polisanmälan, men utan att kunna lämna några direkta personuppgifter om flickan.
En flicka
2015. September. En 17-årig flicka kommer in till Migrationsverket och anmäler att hon hållits inlåst och tvingats sälja sex i en lägenhet i utkanten av Malmö. En vuxen person har fört henne till Sverige och sedan hållit henne inlåst. Men flickan lyckas rymma och har nu placerats i ett skyddat boende.
Åtta flickor
2015. Maj. En privatperson och en tågvärd ser hur två män tvingar åtta flickor från Eritrea på tåget från Köpenhamn till Malmö. Polisen ingriper, och flickorna som är mellan 11 och 16 år hamnar på ett transitboende i Malmö. Där fattar personalen misstankar om att de tvingas sälja sex.
En flicka
2015. April. En 16-årig flicka från Montenegro berättar att hon hållits inlåst i Sverige och blivit såld av sin pappa under sju månader. Flickan lyckades ta sig därifrån och tillsammans med Malmö stads samordnare mot människohandel gjordes en polisanmälan. Därefter placerades hon på ett asylboende. På boendet har personalen uppgett att det vid flera tillfällen kommit personer och letat efter henne. Männen ska då ha sagt att om flickan inte kommer tillbaka så ska de döda henne. Flickan flyttas sen till ett skyddat boende på annan ort.
En pojke
2015. April. En 15-årig pojke från Palestina som bor på ett asylboende i Malmö misstänks ha blivit tvingad att sälja sex. Personalen uttrycker oro efter att pojken har haft kontakt med en äldre man. Pojken har vid upprepade tillfällen försvunnit från boendet och kommit tillbaka med ny mobiltelefon och större summor pengar.
Tre pojkar
2014. Oktober. Fyra pojkar från Uganda berättar om sexuella övergrepp och inlåsningar i Malmö. Berättelserna från pojkarna är oberoende av varandra. En av pojkarna uppger att han inte utnyttjats sexuellt, men att han har blivit tvingad till hushållsnära tjänster.
Sex pojkar
2014. September. Tre pojkar från Uganda berättar att de blivit inlåsta och tvingats till sex i Malmö. Utredare på gränspolisen tittar på ärendet och har ett samtal med en av pojkarna. Deras bedömning är att de inte kan gå vidare i ärendet.
Senare tillkommer tre andra pojkar från Uganda med liknande historier.
En flicka
2014. Maj. Personal på ett boende i en kranskommun till Malmö misstänker att en flicka blir utsatt för människohandel för sexuella ändamål. Malmö stad hjälper personalen för att få flickan att våga berätta. Vid senare kontakt visar det sig att flickan har börjat berätta om övergreppen. Ingen mer information finns.
En flicka
2014. Februari. En 16-årig flicka i Malmö ber om hjälp efter att hon tvingats att ha sex med män mot betalning. Flickan har efteråt börjat sälja sig på egen hand som ett självskadebeteende. Polisutredningen är nerlagd.
Fyra pojkar
2013. Augusti. En 16-årig pojke från Uganda berättar att han har blivit sexuellt utnyttjad av en svensk man i Malmö. Mannen har också tagit hans id-handlingar. Pojken namnger mannen och polisen lovar att utreda saken, men ställer till slut in förhöret. Personal på asylboendet uppger senare att tre andra pojkar på boendet har råkat ut för liknande händelser. De namnger samma man. Personalen tror att övergreppen är organiserade. Polisen meddelar att de inte har tid att hålla några förhör då de arbetar med ett annat ärende.
En flicka
2013. Juni. Socialtjänsten i Malmö fattar misstankar om att en 17-årig flicka från Syrien tvingas till prostitution.
De kontaktar Malmö stads samordnare mot människohandel för att få hjälp i hur de ska gå tillväga.
En pojke
2012. Oktober. En 16-årig pojke från Thailand misstänks ha blivit såld av sin mamma till en 60-årig man i en kommun utanför Kristianstad. Polis och socialtjänst kopplas in. Information saknas om vad utredningen kom fram till.
En flicka
2012. Augusti. En 17-årig flicka från Sierra Leone misstänks ha tvingats sälja sex i Malmö. Bakom står en äldre kvinna. När 17-åringen fångas upp av Migrationsverket är hon rädd för kvinnan som har sålt henne. Polisen inleder en utredning och flickan placeras på ett skyddat boende i norra Skåne. I oktober lägger åklagaren ner utredningen.

De flesta är flyktingbarn

De 32 barnen har registrerats som misstänkta fall hos Skånes samordnare mot människohandel som arbetar på uppdrag av länsstyrelsen och Malmö stad.
Samtliga fall handlar alla om barn som misstänkts ha utsatts för människohandel för sexuella ändamål i Skåne. De flesta är flyktingbarn. Fallen har upptäckts av personal på asylboenden, Migrationsverket eller av socialtjänsten. De flesta fallen har upptäckts i Malmö.
Gå till toppen