Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bröder öppnar restaurang med latinamerikansk mat

Bröderna Mario och Juan Maravilla har i över tio år drömt om att öppna restaurang med mat från hemlandet El Salvador. På onsdag slår de upp portarna till Dos hermanos.

Bröderna Juan (t v) och Mario Maravilla, uppväxta i Västerås, men med rötter i El Salvador, startar en latinamerikansk restaurang i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
När Sydsvenskan kommer på besök i Juan och Mario Maravillas nya restaurang är renoveringen i full gång. Den gamla källarlokalen med valvtak och tegelstensväggar ligger längt ned på Östra Vallgatan.
Nu har baren målats i turkost och dekorerats med centralamerikanska flaggor. Juan Maravillas sambo är på plats och syr stolskläder av en randig poncho och i bakgrunden spelas centralamerikansk musik.
– Det är så här stämningen är i El Salvador, varm och opretentiös. Vi vill att våra gäster ska känna det lite som om de vore där, säger Mario Maravilla.
Han och brodern är spända inför invigningen nästa vecka men just nu är de mest nervösa inför nästa dag, då är det nämligen provmiddag för släkten.
– Mamma är både den bästa kocken och den hårdaste kritikern, så när hon kommer för att prova maten imorgon kommer jag få jobba hårt, säger Juan Maravilla.
Båda bröderna kan enas om att det var mamma som initierade deras matintresse från början.
– Hon gör helt receptfri mat och går bara på känsla. Men nu tror jag att jag har knäckt koden, jag börjar närma mig hennes nivå, säger Juan Maravilla.
På Dos hermanos kommer menyn att bestå av en blandning av centralamerikansk och mexikansk husmanskost.
– De påminner mycket om varandra. I El Salvador utgår vi också från tortillas och använder mycket bönor till exempel, men vi gör det lite annorlunda, säger Mario Maravilla.
Juan och Mario Maravilla avslöjar inte hela menyn men berättar att El Salvadors nationalrätt, pupusas, kommer finnas som "lördagsspecialare". Det är en tjock tortilla fylld med ost, bönor och fläsk som mixas till en enda röra och sedan steks.
– Alla älskar pupusas, det är svårt att inte göra det.
Gå till toppen