Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nästan inga söker asyl vid gränsen

Till de svenska gränsövergångarna i södra och västra Sverige kommer nu knappt några asylsökande alls. Ändå registrerar Migrationsverket tusentals asylärenden varje månad.

– Vi tror ju att många människor har levt under radarn sedan i höstas, men nu tröttnat på den tillvaron och söker asyl, säger Ewa-Gun Westford, informationsansvarig i polisområde Syd.
Under juni sökte 42 personer asyl vid de inre gränskontrollerna, under juli 73 personer. Det framgår av den rapport som gränspolisen just lämnat till regeringen.
Samtidigt visar Migrationsverkets statistik för samma månader att 2 139 personer registrerades som asylsökande i juni, och 2 201 i juli.
Förklaringen kan vara att många flyende som kom till Sverige hösten 2015 har levt gömda sedan dess, och först nu söker asyl.
– I höstas när det kom tusentals asylsökande över Öresundsbron var det stundtals en kaotisk situation på Malmö C och många flyktingar fick hjälp därifrån, både av seriösa och oseriösa aktörer, när inte Migrationsverket hann med. Där fanns ett mörkertal, som var omöjligt för oss att hålla reda på, säger Ewa-Gun Westford.
Att gränspolisen registrerar så få asylansökningar kan naturligtvis också bero på att de inre gränskontrollerna nu är "partiella", och inte fångar upp alla resenärer.
Rapporten som nationella operativa avdelningen, NOA, lämnade till regeringen 3 augusti visar att bara var tionde resenär som anlände till Trelleborg i juli gick igenom kontroll. Bara vart tionde Öresundståg som passerade Hyllie kontrollerades under samma period.
Men gränspolisens siffror över asylsökande har legat nästan lika lågt i flera månader nu, även i våras då nästan alla Öresundståg och färjor till Trelleborg kontrollerades.
I den rapport som Nationella operativa avdelningen lämnade över till Justitiedepartementet 3 augusti finns statistik över sommarens kontroller, antal asylsökande och brottsmisstänkta personer som gripits i Göteborgs hamn, Helsingborg, Trelleborg, Lernacken, Hyllie och Malmö hamn. I Varberg, som har färjeförbindelse med danska Grenå, har ingen gränskontroll alls gjorts under sommaren.
Det framgår helt klart att polisen under juni och juli lagt sina resurser i Skåne på Lernacken, där cirka 95 procent av alla bilar har kontrollerats, och i Helsingborg. Där har cirka 70 procent av färjepassagerarna passerat kontroll.
I juli frihetsberövades sex personer misstänkta för människosmuggling vid Lernacken och två i Helsingborg. Vid Lernacken handlade det om danska taxichaufförer som kört personer över bron. På båda ställen har rattfyllerister och drogsmuggling upptäckts.
De sista veckorna i juli kollades bara tio procent av tågen i Hyllie och tio procent av färjepassagerarna som kommit från Tyskland till Trelleborg. De vägarna kommer nästan inga asylsökande alls sedan en tid tillbaka.
Gå till toppen