Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Par överklagar åldersgräns för IVF-behandling

Hon var 42, han var 38. De ville gärna ha barn. Men Region Skåne sade nej till IVF-behandling, med hänvisning till kvinnans ålder. Paret i Malmö har överklagat, och vill ha en individuell prövning av hennes möjlighet att bli gravid.

Överklagandet avslogs av Förvaltningsrätten, men Kammarrätten i Göteborg har nu meddelat prövningstillstånd.
– Vi menar att Region Skånes åldersgräns för när man kan få hjälp med IVF är åldersdiskriminering, säger Karin Henrikz, jurist på Malmö mot diskriminering, som företräder Malmöparet.
– Det finns lagstiftning som säger att man har rätt till en individuell prövning. Det är klart att fertiliteten går ner kring 40, men alla som söker hjälp med IVF har ju problem. Den som är 25 kan ha svårare med fertiliteten än en som är över 40 - om det inte undersöks vet man inte när det är värt att lägga ner resurser.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) gav 2014 nationella rekommendationer om åldersgränser för assisterad befruktning inom offentlig vård.
De säger att IVF-behandling (för provrörsbefruktning) ska startas före kvinnans 40-årsdag, partnern får vara upp till 56 år. Vården ska erbjuda tre försök om det är medicinskt motiverat.
Region Skåne hade tidigare en 39-årsgräns men följer nu den åldersrekommendationen, liksom alla svenska landsting.
– De nationella besluten är baserade på chansen att bli gravid efter en viss ålder, tyvärr kan vi inte ändra på biologin, kommenterar Margareta Kitlinski, sektionschef på Reproduktionsmedicinsk centrum i Malmö.
Margareta Kitlinski pekar på en graviditetsfrekvens på bara tre-fem procent efter 40 års ålder, och att många som får barn i den åldern är omföderskor. Missfallsrisken och risken för komplikationer ökar rejält hos kvinnor över 40 år.
I Sverige är det tillåtet att utföra IVF-behandling fram till kvinnans 45-årsdag. Vissa privata kliniker har en något högre åldersgräns än den offentliga sjukvården, kring 42 år. Men den som vill behandlas privat får bekosta IVF-behandlingen själv, något som kan kosta minst 30 000 kronor per försök.
Malmöparet hade sökt sig till Reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus för att få hjälp med en IVF-behandling. De fick nej, och i ett skriftligt intyg i november 2015 hänvisade den ansvariga läkaren till de nationella riktlinjerna.
Intyget grundar sig på ett beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden 26 mars 2015, om att Region Skåne ska följa SKL:s rekommendationer.
Paret i Malmö överklagade både det avslag de själva fått, och hälso- och sjukvårdsnämndens beslut om åldersgränser.
Överklagandet avslogs i Förvaltningsdomstolen i Malmö 1 juli, men överklagades på nytt och 2 augusti meddelade Kammarrätten i Göteborg prövningstillstånd. Det innebär att ärendet om åldersgränser för IVF antingen ska tas om i Förvaltningsdomstolen eller kommer att prövas i högre instans.

Äldre barnaföderskor

Statistik från SCB visar att antalet kvinnor som får barn efter 40 år har fördubblats de senaste tio åren i Sverige.
Häromveckan kom nyheten att allt fler svenska kvinnor föder barn efter 47 års ålder, 2015 var det 70 stycken. I de fallen ofta med hjälp av fertilitetsbehandlingar vid privata kliniker, i Sverige eller utomlands.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen