Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bilarna får flytta sig från centrala Lund

Under en vecka i september kommer flera gator i Lund att stängas av för motortrafik. Istället blir det mat, utställningar, försäljning och kampsport – bland annat.

Mellan den 16 och 23 september kommer det inte att se ut så här på Klostergatan. Biltrafiken stängs av, istället får näringsidkare och föreningar ta över gatan.Bild: Alexander Kuprijanko
"Framtidsgatan" är en del i ett europeiskt projekt som har som mål att minska bilkörandet inne i städer. Tanken är att städerna blir attraktivare utan bilar — och när fler människor söker sig till och rör sig i centrum går det bättre för handeln.
Bangatan, Klostergatan och Stora Gråbrödersgatan är gatorna som kommer att "lånas ut" till olika näringsidkare och föreningar för försäljning och marknadsföring mellan den 16 och 23 september.
Nästan alla intressenter som anmälde sig har nyligen fått ett positivt besked.
– Totalt är det 50 stycken platser. Det har kommit in många anmälningar med väldigt varierande idéer, så det är trevligt, säger Karolina Wallberg på Tekniska förvaltningen.
Lina Hansson på inredningsbutiken House of Palladium är en av lundabutikerna som kommer flytta ut på stan.
- Vi hakade på det direkt. Vi tyckte det lät som en strålande idé och ett väldigt trevligt initiativ, säger Lina Hansson.
Hon funderar på att bygga upp ett tält på sin tilldelade plats, och inreda det med växter, lyktor och lampor.
Föreningen Realfighter Muay Thai kommer också att finnas på plats och presentera sin verksamhet genom att demonstrera sporten och låta folk prova på själva.
– Vi har en ungdomsverksamhet med 50 procent tjejer. Det vill vi gärna visa upp. Vi kommer att ha redan aktiva ungdomar på plats, vissa som är med i landslaget, säger huvudtränaren Toni Guinovic.
Kommunen kommer under veckan att arrangera olika aktiviteter i samarbete med andra aktörer, som Skånetrafiken, Räddningstjänst Syd och VA-Syd. Bland annat blir det kollektivtrafikresenärens dag, bilpoolens dag, fotgängarens dag och cyklistens dag.
Karolina Wallberg är nöjd med ansökningarna som har kommit in och tror att det blir en spännande vecka.
– Svenska kyrkan kommer vara med, det blir konstutställning och inredning. Och så kommer det bli en hel del mat, och det är ju alltid bra för stämningen, säger hon och understryker att det dessutom finns tio platser kvar för den som vill göra en efteranmälan.

Framtidsgatan

Är en del i det europeiska projektet European mobility week.
Kommer att pågå mellan den 16 och den 23 september, klockan 6 till 18.
Tekniska förvaltningen erbjuder näringsidkare och föreningar i Lund att använda ytorna på Bangatan, Klostergatan och Stora Gråbrödersgatan för att skapa en attraktivare stadsmiljö.
Kommunen anordnar ett generellt tillstånd för upplåtelse av allmän platsmark för försäljning av varor och tjänster, servering samt marknadsföring.
De berörda gatorna stängs för motortrafik. Endast bussar, cyklar och personer med tillstånd kommer att få köra in.
Gå till toppen