Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så lätt kan man köpa en handgranat

Tio minuter. Så lång tid tog det för tidningens reporter att hitta någon som var villig att sälja en handgranat.

Handgranater säljs på Darknet.Bild: Sydsvenskan
Sedan 2014 har minst 26 handgranater sprängts i Skåne, många av dem i Malmö. Handgranater har också hittats slängda utomhus utan att de har detonerat, eller så har de legat gömda i källarförråd eller i bostäder.
– Det är bara tur att inte fler har skadat sig med tanke på sprängkraften som finns i en handgranat, säger Annette Bergstrand, analytiker på Malmöpolisens underrättelseavdelning.
Polisen uppger att det finns många handgranater i omlopp i Skåne, de flesta som påträffas kommer från forna Jugoslavien. Men polisen vet inte vem eller vilka som säljer handgranaterna.
Tidningen lade ut en förfrågan bland kriminella för att se hur svårt det är att komma över en handgranat i Malmö.
Vi får tag i en person med inblick i den svarta handeln med vapen och som har kontakt med dem som säljer.
Beskedet kommer snabbt.
Vi kan få köpa en handgranat, priset är 1 200 kronor och vi kan få den levererad samma dag.
Men kontakten med säljaren upphör när vi avslöjar att vi är journalister och säger att vi vill göra en intervju.
Efter förra sommarens våg av sprängningar har en handfull personer ställts inför rätta för att ha haft handgranater, eller som det militäriskt heter: "sprängladdning som är avsedd för bekämpning av trupp genom splitter- och tryckverkan."
En av dem som ställts inför rätta är en 23-årig Malmöbo som dömts efter att polisen hittat en handgranat av märke M75 i hans garderob vid en husrannsakan.
– Jag hade fått den en timme tidigare. Det bara blev så. Jag skulle hålla den åt någon annan, uppger 23-åringen i polisförhör.
En annan man, en 20-åring, åtalades nyligen för att hanterat och förvarat en annan jugoslavisk handgranat i en parkerad bil på Seved i Malmö.
– Det var någon som försökte sälja den så tog vi den ifrån honom och lekte med den, påstår mannen i polisförhör.
En tredje person, en 26-åring, har ställts inför rätta för att ha kastat två handgranater i Kroksbäck i Malmö förra sommaren. Mannen uppgav att han hade blivit erbjuden att köpa dem utanför vårdcentralen.
På Darknet säljs handgranater som trädgårdsmöbler säljs på Blocket. De billigaste kostar strax under 1 300 kronor och når köparen på en vecka när de skickas tullfritt inom EU.Bild: Sydsvenskan
Men handgranaterna säljs inte bara på gatan. Även på internet går det att beställa handgranater och andra vapen på Darknet, webbplatser som inte går att nå via en vanlig webbläsare.
När tidningen går in på marknadsplatsen Alphabay ligger 154 olika sorters sprängladdningar ute till försäljning. Det är sprängdeg, dynamit och handgranater.
De billigaste handgranaterna säljs för strax under 1300 kronor och kan nå köparen med tullfri frakt på en vecka inom EU.
Men sprängladdningar och vapnen säljs även från Sverige via Darknet. Enligt polisen sker den största handeln inom landet.
– Det satsas en hel del polisresurser på att jobba mot Darknet. Det är inte en plats där kriminella kan känna sig säkra, säger Fredrik Wallén på Noa, polisens nationella operativa avdelning.
– Vi har bland annat haft ett antal narkotikaärenden med koppling till Darknet.
På marknadsplatsen Alphabay ligger vapnen ute för försäljning. På just den här sidan säljs 154 olika sorters sprängladdningar, 196 maskingevär och 742 pistoler.Bild: Sydsvenskan
Fredrik Wallén menar att chansen att polis eller tull stoppar en beställning ökar rejält om försändelsen skickas mellan länder.
– Det är de som säljer vapen väl medvetna om. Så vi upplever generellt att man aktar sig för det.
På marknadsplatsen Alphabay ligger 196 maskingevär och 742 pistoler uppe till försäljning.
Det var också på Darknet som den 18-årige mannen som sköt ihjäl nio personer i München 22 juli köpte sitt vapen, enligt den tyska polisen.
Den här AR-15 Sig Sauer M400 går att köpa för drygt 23 000 kronor på den svarta marknaden på internet. Säljaren skriver att han är bra på att dölja vad paketet innehåller och att det levereras inom tio dagar.Bild: Sydsvenskan
FAKTA

Darknet - ett dolt nätverk

Ett Darknet är ett dolt krypterat nätverk som kan användas för fildelning eller webbsajter. Det finns inte ett Darknet utan det är ett samlingsbegrepp för olika oftast anonyma nätverk. Vissa är enkla att komma åt och andra kräver inbjudan.
För att nå ett av dessa anonyma nätverk installerar tidningen krypteringsverktyget TOR. På sajterna möts vi av en uppsjö av marknadsplatser. De ser precis ut som annonssidan Blocket, men istället för soffor och trädgårdsmöbler säljs tunga mediciner, vapen och droger.
Gå till toppen