Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Socialtjänstchef skriver deckare

Henning Mankell hade sitt Ystad, och Camilla Läckberg har sitt Fjällbacka. Nu vill Cecilia Sahlström sätta Lund på deckarkartan.

Cecilia Sahlström har arbetat som polis i Malmö under många år. Nu är hon chef inom socialtjänsten i Hörby och satsar samtidigt på att sätta Lund på deckarkartan. En viktig scen i debutromanen "Vit syren" utspelar sig i Domkyrkan.Bild: Sandra Henningsson
Domkyrkan, Stadsparken, Mejeriet, Klostergården. Det är bara några av platserna som återkommer i lundabon Cecilia Sahlströms debutroman "Vit syren" som gavs ut på lundaförlaget Grönegatan i början av sommaren.
- Den som bor i Lund kommer att känna igen sig, säger Cecilia Sahlström.
Uppvuxen i akademikerhem har hon läst och skrivit under hela sitt liv. Hon blev kulturvetare, sedan polis, kaféinnehavare, polis igen, och nu: chef inom socialtjänsten i Hörby och tillslut deckarförfattare. Hon är redan i färd med att skriva en uppföljare.
– Jag är inte rädd för att prova nya saker. Jag bestämde mig för 25 år sen att jag ska i alla fall inte ligga på dödsbädden och tänka "varför gjorde jag inte det där?", säger hon.
Hon flyttade nyligen tillbaka till Lund efter en avstickare till ett hus i Dalby i några år. Känslorna för staden hon lever i beskriver hon som tudelade.
– Det är ett slags hatkärlek. Jag är väldigt glad att vi har flyttat in hit igen, för jag är stadsbo i själ och hjärta, säger hon och fortsätter:
– Men det kan vara ganska svårt att ta sig in. Det finns en slags omvänd snobbism här i Lund. Man ska vara anti mode, anti ytlighet, det får inte vara viktigt hur man ser ut. Men det är det ju. De som inte tycker att det är viktigt ser ju likadana ut och det är en tydlig klassmarkör.
Klass är ett tema hon gärna återkommer till.
Lund är en typisk medelklasstad, om man tittar på brottsstatistiken, förklarar hon.
– Det är mycket lugnare i en medelklasstad än i segregerade, utsatta områden.
Det gör Lund som stad till den perfekta kulissen för intriger.
- I Rosengård är det tunna väggar alla vet vad du gör. Men bor du i en villa i södra Lund vet ingen. Det är inte så att det inte finns hustrumisshandlare, mördare eller sexualförbrytare här, men man håller skenet uppe på ett annat sätt. Mycket hålls dolt.
Cecilia Sahlström säger att hon har haft stor nytta av sina erfarenheter från polisen och socialtjänsten, hon har ju "sett allt" som vanliga människor inte får se. Med hjälp av kommissarie Sara Vallén och inspektör Rita Anker tar hon med läsaren in i människors innersta skrymslen och vrår. Hon hoppas på att utmana läsarens fördomar.
– Det finns så många företeelser bland människor som vi ofta klassar som underklassjuka, som våld mot kvinnor eller alkoholism. Men jag som har jobbat mycket med det vet att det inte har någonting med utbildning, intellekt eller språk att göra. Det finns i alla kategorier i samhället.
Vad vill du lämna läsaren med?
- Känslan av att man har fått korn på någonting som man kanske inte har haft korn på tidigare. Det är det som är själva drivkraften. Och en annan viktig drivkraft är att beskriva Lund, som jag upplever sällan beskrivs. Det vill jag ändra på.

Cecilia Sahlström

Ålder: 56.
Bor: I centrala Lund.
Gör: Chef inom socialtjänsten i Hörby. Deckarförfattare med Lund som utgångspunkt.
Familj: Man och två vuxna barn.
Aktuell: Med "Vit syren" som nyligen släpptes på Grönegatan förlag.
Bakgrund: Ursprungligen från Stockholm. Utbildad kulturvetare. Gick polishögskolan 1991. Tog en paus och startade jazzkafé i Kristianstad 2003. Gick tillbaka till polisen 2004, och blev enhetschef och rotelchef i Malmö.
Gå till toppen