Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Operationen i Frankrike räddade hans öga

När läkare först inte ville titta på tumören och sedan inte klarade av att utföra operationen sökte Carl Johnny Forsberg från Åsljunga hjälp i Frankrike. Det räddade förmodligen hans öga – och kanske hans liv.

"Hade jag väntat på en tid i Lund så skulle jag inte levt idag" säger Carl Johnny Forsberg.Bild: Moa Dahlin
Det var i slutet av juni förra året som Carl Johnny Forsberg i Åsljunga först lade märke till den lilla blemman under vänsterögat, alldeles invid näsan. En sjuksköterska på vårdcentralen i Örkelljunga tittade på utslaget, men kunde inte säga vad det var.
Enligt Carl Johnny fick han rådet att avvakta och återkomma om det blev någon förändring.
– Det var den 2 juli jag var där första gången. På ett par veckor hade knutan växt till en ärtas storlek och blivit rödflammig och knottrig. Jag förstod redan vad det var när jag kom tillbaka till vårdcentralen den 12 augusti, säger han.
Inte heller den här gången tittade någon läkare på den snabbt växande hudförändringen. Sjuksköterskan konstaterade att det nog var allvarligt, men kunde inte erbjuda någon hjälp, enligt Carl Johnny.
Carl Johnny Forsberg hade exhustrun Kerstin Franzén vid sin sida genom hela sjukdomsförloppet. (FOTO: Jakob Thorell)
– Jag bad att få tala med en läkare eller få en snabb remiss till hudklinik i Helsingborg eller Ängelholm, men det blev blankt nej. Istället sa de, nästan hånfullt, att "Vi har faktiskt vårdkö i det här landet".
Carl Johnny är bosatt i Boulogne sur mer i Frankrike under halva året. I slutet av augusti reste han dit för att hantera ett bostadsbyte.
– I Frankrike gick jag till min husläkare. Jag hann inte ens förklara mitt ärende innan han pekade på knutan och sa "Den där måste bort. Omedelbart!" Jag fick tid för provtagning och en biopsi togs redan en vecka senare.
Kort efter provtagningen återvände Carl Johnny till Åsljunga. Den 23 september kom provsvaren från Frankrike som bekräftade att knutan var en aggressiv och snabbväxande cancertumör.
– Samma dag åkte jag till Ängelholm för att få tid för en operation, men det blev kalla handen då det saknades remiss från svensk läkare. Jag tvingades hålla en föreläsning om vilka EU-regler som gäller innan de ändrade sig.
Operation bokades till den 15 oktober. Samtidigt fick Carl Johnny ett meddelande från Frankrike att det även fanns en operationstid i Boulogne sur mer bokad till dagen efter.
Eftersom han redan var i Sverige valde Carl Johnny att opereras här. Ett val han idag ångrar.
– Kirurgen tittade på mig och sa att tumören var större än han trodde. Jag fick intrycket att han inte hade sett bilderna eller talat med någon av sköterskorna som jag talat med på Ängelholms sjukhus.
Tumören bedömdes vara 22x20x2 millimeter och läkaren började operera men avbröt strax ingreppet. Tumören var för stor och han kunde inte se hur djupt den gick.
Kirurgen tittade på mig och sa att tumören var större än han trodde. Jag fick intrycket att han inte hade sett bilderna eller talat med någon av sköterskorna.
Dessutom satt tumören så nära ögat att kirurgen bedömde att en ögonläkare måste vara närvarande. Carl Johnny hänvisades till Lund men informerades om att väntetiderna där var långa.
Carl Johnny valde att istället åka tillbaka till Frankrike, där han tog ny kontakt med de franska läkarna.
– De bedömde att operationen var för snålt utförd och inte gjord på ett kompetent sätt. Och jag frågar mig varför kirurgen påbörjade en operation utan att veta ifall han hade kompetens att genomföra den, säger Carl Johnny.
De franska läkarna konstaterade att tumören nu växte okontrollerat. Det brådskade med att få till en operation, då cancern höll på att äta upp Carl Johnnys ansikte. Näsbenet, kindbenet och områdena under och bakom ögat var drabbat av tumören som nu hotade synen på hans vänstra öga.
– Den var 60x70x30 millimeter. Som en vanlig pannbiff ungefär. Läkarna sa att det inte var säkert att de kunde rädda mitt öga.
Den 3 december opererades Carl Johnny. Under tre timmar skar kirurgerna bort en tredjedel av hans ansikte för att få bort tumören.
Operationen lyckades. Carl Johnny minns hur lättad han var när han vaknade upp ur narkosen.
– Det kändes som att bli återfödd. Jag tänkte att "Jag lever och jag har mitt öga kvar".
Även om han idag mår bra kommer Carl Johnny Forsberg aldrig att bli helt återställd.Bild: Moa Dahlin
Nu väntade en lång och jobbig konvalescenstid, med flera operationer för att återställa Carl Johnnys ansikte. Hela tiden fanns exhustrun Kerstin Frantzén vid hans sida.
– Jag är så tacksam över att hon har varit med mig genom hela den här historien. Jag vet inte hur jag skulle ha klarat av det annars.
Följderna av cancern har varit stora. Carl Johnny har idag minskad ork och permanent högt blodtryck. Helt återställd blir han aldrig.
Trots det säger han efter den sista operationen i början av juli i år att han mår bra.
– Att jag kommer att se ut så här i framtiden har jag accepterat, i min ålder är utseende inte särskilt viktigt. Men jag kommer alltid att vara arg på de här två vårdinstitutionerna. Lika arg som jag är tacksam för de franska läkarna.
De båda exmakarna ställer sig idag frågan hur det kunde få gå som det gick.
– Troligen hade detta aldrig behövt ske om bara en läkare tittat på mitt fall i tid, säger Carl Johnny Forsberg och Kerstin Frantzén håller med.
– Varför förvägrades han hjälp av den svenska primärvården? När jag ringde vårdcentralen i Örkelljunga frågade jag om de kunde operera mindre hudförändringar. Då fick jag svaret att det gjorde de, men att en läkare skulle titta på det först, säger hon.
Gå till toppen