Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Folkdansen bygger broar mellan generationer

Tänk "folkdans" och du ser kanske människor i folkdräkt framför dig. Men dagens folkdans är varken gammaldags eller konservativ. Tvärtom är den en mötesplats där unga kan dansa med äldre, män med män och kvinnor med kvinnor.

Det går bra att dansa tre. Petra Hessel, Frida Johansson och Sofia Källman dansar svängpolska. "Dansen är ett härligt sätt att umgås och ger mer kontakt med andra människor", säger Petra Hessel om folkdansen på Barnens Scen.Bild: Julia Lindemalm
En gång i månaden arrangerar föreningen Malmö Folk dans på Barnens Scen i Folkets Park. Det börjar med prova på-dans för de lite ovana. Därefter står ett band på scen, och sedan fortsätter dansen till midnatt.
Fyraåriga Siri Frostin har kommit hit i sin allra bästa klänning tillsammans med föräldrarna.
– Det är lite som att gå på kalas, tycker hon.
– Det var Siri som frågade om vi kunde gå hit eftersom vi har varit här förut, berättar Sofia Frostin innan hon går iväg för att dansa med dottern.
Det finns mycket fördomar, som att de som dansar alltid bär folkdräkt.
Sofia Frostins eget intresse för folkdans började när hon var barn.
– Min mamma var folkdansledare. Annars kan det nog vara lite svårt att hitta den här världen som är lite undangömd. Det finns mycket fördomar, som att de som dansar alltid bär folkdräkt.
Det var fyraåriga Siri Frostin som övertygade sina föräldrar om att de skulle åka och dansa. Här dansar hon med mamma Sofia Frostin.Bild: Julia Lindemalm
Journalisten Molly Berggren ville ge en annan bild när hon för några år sedan gjorde ett reportage från Malmö Folk till SVT:s kulturprogram Sverige.
– När jag pratar om dansen så är det många fördomar om midsommar och folkdräkt. Den andra bilden kommer inte riktigt ut: att det är många unga som dansar och att det dessutom är blandade åldrar.
Många män stänger av en möjlighet. Det är synd, de går miste om något.
Det är inte direkt ont om män på dansgolvet, men kvinnorna dominerar. Som på de flesta dansställen.
– Jag är ledsen för det, för det är ju så väldigt roligt. Många män stänger av en möjlighet. Det är synd, de går miste om något, tycker Bengt Midgren.
Bengt Midgren och Kerstin Petersson träffades genom dansen för drygt fyrtio år sedan. De uppskattar åldersblandningen inom folkdansen: "Det finns ju inte så många andra ställen där man kan träffas över åldrarna, utan att folk sneglar och undrar: Vad gör du här?"Bild: Julia Lindemalm
Han och Kerstin Petersson började båda dansa i tjugoårsåldern och träffades 1975 på folkdans på Akademiska Föreningen i Lund. Kärleken lever än, liksom dansen. Till Malmö Folk går paret för att dansa polska.
– I polskan kommer man nästan i lite trans. Kerstin och jag kan få den känslan på en folkmusikfestival, på en loge som är öppen mot naturen, och man bara dansar och dansar och dansar.
Musiken är jättefin, och människorna så trevliga. Ingen försöker vara någon de inte är.
Bengt Midgren lockades till dansen av en öppen och välkomnande stämning inom folkmusiken.
– Inget gick ut på att konkurrera eller vara bättre än någon annan. Det låg ju i det tidiga 1970-talets grundläggande syn på livet. Den stämningen lever kvar än.
Fördomarna om folkdans kommer på skam när det är folkdans på Barnens Scen i Malmö. Här finns inte en folkdräkt så långt ögat når. Folkdansen skiljer ut sig på ett helt annat sätt: den är en dans som lockar både unga och äldre till samma dansgolv.Bild: Julia Lindemalm
Mehmet Ali Arslen, som sitter utanför danslokalen och spelar på en cajon, håller med.
– Musiken är jättefin, och människorna så trevliga. Ingen försöker vara någon de inte är. Jag tror att det finns en stämning från 1970-talet då människor var solidariska. Folkmusik skulle kunna vara något konservativt och nationalistiskt, men det är precis tvärtom.
Man måste själv vara accepterande också. Att vara fördomsfull funkar inte så bra här.
Mehmet Ali Arslen kommer från Turkiet och är troende muslim.
– Det är inte så ofta jag känner att jag helt kan vara mig själv i stora sammanhang men här kan jag det. Men man måste själv vara accepterande också. Att vara fördomsfull funkar inte så bra här.
Han säger också att folkdansen sällan handlar om att ragga.
– Visst kan det hända men det är inte syftet med att gå hit. Det är bara mysigt och en jättebra stämning.
Martin Jutéus har följt med Emma Swensson till Barnens Scen: "Jag har aldrig dansat folkdans förut. Det är jättekul. Svårt men spännande. Det är roligt att folk som jag som aldrig har testat förr är välkomna att göra det. Jag tror att jag kommer dansa här igen."Bild: Julia Lindemalm
I folkdansen finns en trygg zon, menar flera av de dansande. Den starkaste drycken som går att köpa i baren är folköl. De flesta dricker kaffe eller te, och vatten för att släcka törsten mellan polskor och schottis.
Du kan hitta en kontakt med en person du knappt har pratat med, och tillsammans uppleva något som går bortom det intellektuella medvetandet.
Att möta en annan person och få dansen att fungera tillsammans är speciellt, tycker Molly Berggren.
– Det går över normerna kring hur nära vi är varandra det i vanliga livet. Du kan hitta en kontakt med en person du knappt har pratat med, och tillsammans uppleva något som går bortom det intellektuella medvetandet.
På dansgolvet kan sextonåriga tjejer i punkig frisyr synas med sjuttioåriga män i skjorta och finbyxor, liksom unga killar dansar med äldre kvinnor. Ofta syns kvinnor dansa med kvinnor och män med män.
Petra Hessel och Frida Johansson dansar tillsammans när det är folkdans på Barnens Scen i Malmö.Bild: Julia Lindemalm
Sofia Frostin berättar att folkdansen har fått henne att umgås över generationerna.
– Folkmusiken fungerar ju så, att äldre har lärt yngre att spela och på så vis har musiken levt vidare.
Även Bengt Midgren uppskattar åldersblandningen.
– Det finns ju inte så många andra ställen där man kan träffas över åldrarna utan att folk skulle snegla och undra: Vad gör du här? Här ser vi att andra inte är så konstiga.
TIPS

Här kan du dansa

Dans på stranden. Ribersborgsstranden i Malmö. Gammeldans, salsa, bugg, linedance, lindy hop och tango. Varje kväll fram till 14 augusti.
Picknickdans på dansbanan i Stadsparken i Lund. Tango, bugg, lindy hop, linedance och salsa, måndag-fredag fram till 10 augusti.
Dessutom startar många folkdanslag sina dansträffar och kurser igen efter sommaren under augusti och september, bland annat: Folkdansens vänner i Helsingborg, Barsebäcks folkdanslag, Söderslätts Folkdanslag i Trelleborg, Lunds studenters folkdanslag, Luggudegillet i Helsingborg, Folkdansens vänner Malmö och Malmö Folk. Se föreningarnas sajter på nätet för dagar och tider.
Några årligen återkommande danstillfällen i och kring Skåne är Spelmansstämman i Smygehuk, Degebergastämman, Korrö Folkmusikfestival utanför Tingsryd och Backastämman i Beijers Park. Årets träffar har dock redan varit.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen