Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Stulen utrustning slår hårt mot Malmö Prides nördar

Satsningen Nörd på Pride drabbas hårt efter ett inbrott. Natten till söndag stals datorer och spelutrustning till ett värde av 100 000 kronor.
– Mycket av den verksamhet vi planerat kan inte bli av om vi inte snabbt får tag på ny utrustning, säger Chris Jonasson, representant från Nörd på Pride.

Sverok gick under parollen "Proud and nerdy" under lördagens Malmö Pride.Bild: Emmalisa Pauly
Satsningen Nörd på Pride arrangeras av spelförbundet Sverok Skåne, Spelens hus och Malmö e-sportcenter. Satsningen finns dagligen med i Malmö Prides program med olika programpunkter, till exempel föreläsningar, spelturnéringar och nördpyssel.
Men natten till söndag stals stora delar av Sverok Skånes utrustning från dansbanan Brändan i Folkets park, där Nörd på Pride har hållt arrangemang under helgen. Bland annat saknas sex bärbara datorer, sex spelkonsoller, en tv och delar av ett virtual reality-system.
– Jag jobbade kväll på lördagen så jag vaknade vid tolvtiden på söndagen av att det plingade i alla våra kommunikationskanaler. Vi tvingades ställa in våra event under gårdagen för att inventera allt som försvunnit, säger Chris Jonasson.
Satsningen Nörd på Pride är viktig för unga HBTQ-personer, menar hen.
– Många HBTQ-personer känner sig inte välkomna i spelvärlden men ses inte heller som nördar i HBTQ-världen. Det blir ett dubbelt utanförskap.
Initiativet Nörd på Pride har mottagits väl, något som glädjer Chris Jonasson. Det är viktigt att aktivt mottverka det dubbla utanförskapet som drabbar spelintresserade HBTQ-nördar, menar hen.
– Det handlar mycket om de normer som bildas i subkulturer kring vad man ska ha för intressen som ung homo- eller bisexuell. Dessutom finns det tydliga normer i spelvärlden. Vi vet att många HBTQ-personer deltar i våra event, men det är inte alltid de vågar vara öppna.
Sverok demonstrerar under Malmö Pride.Bild: Emmalisa Pauly
Nu arbetar arrangörerna med att samla ihop ny utrustning för att trots allt kunna genomföra sina event som planerat.
– Just nu tittar vi runt på vad vi själva har hemma som vi kan ta med och använda, säger Chris Jonasson.
I ett pressmeddelande uppmanar Malmö Pride allmänheten till att stötta Sverok Skåne genom att stöddonera pengar eller spelkonsoller.
Det är inte bara arrangemangen under Pride som riskerar att drabbas. Under sommaren har Sverok Skåne och Malmö e-sportcenter drivit ett projekt på Mitt Möllan.
– Vi har jobbat med att göra den digitala spelhobbyn mer tillgänglig. Vi har riktat oss till barn mellan åtta och fjorton år som kanske inte själva har resusrser. Många har inte egna datorer och då har de kunnat låna det av oss, säger Chris Jonasson.
– Till hösten har vi planerat att åka ut till fritidsgårdar på Rosengård och berätta om det svenska föreningslivet och e-sporten. Sverok är Sveriges största ungdomsförbund men vi har problem med att nå ut till vissa grupper, därför är det viktigt med riktade satsningar, fortsätter hen.
Nu riskerar höstens arrangemang att drabbas. Men Chris Jonasson betonar att arrangörerna kommer köra på ändå under Pride, även om de inte har all den utrustning de behöver.
– Det här kommer inte stoppa oss. Vi stängde ner igår men idag öppnar vi igen på Pride House, säger hen.
Ingen har gripits för brottet och polisen har i nuläget inga misstänkta.
– Det finns inga direkta spår. Det finns inga brytmärken som tyder på att någon ska ha brytit sig in men det ska ha varit en hel del folk i lokalen de senaste dagarna, säger Helena Ralmark vid polisens ledningscentral.

Sverok

Sveriges största ungdomsförbund med 101 000 medlemmar.
Består av 3 600 föreningar, däribland Malmö e-sportcenter.
Föreningens fokus ligger på spel. Rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN utgör de huvudsakliga verksamheterna.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen