Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Femton flyktingbarn på samma boende misstänks ha tvingats sälja sex

Barnen försvinner ut från HVB-boenden om kvällarna och kommer hem med värdesaker. Personal tror att de tvingas till prostitution. Under förra året misstänkte man femton fall på ett och samma boende.

Femton flyktingbarn, både flickor och pojkar och från ett och samma boende misstänks ha sålts för sexuella ändamål. Barnen på bilden har inte med de aktuella fallen att göra.Bild: Lars Brundin
På fjärde våningen i ett höghus i Rosengård står de två dörrarna till HVB-boendet Aleris på vid gavel. Det är bara att gå rakt in.
Aleris är ett öppet boende och på helgerna kan de äldsta barnen, fram till klockan elva, komma och gå som de vill.
Förra året misstänkte personalen, i femton fall, att barnen tvingades till sexuella tjänster.
– De flesta barn som kom hit förra året hade inga eller få tillhörigheter med sig, men när en del barn plötsligt kom hem med mycket pengar, dyra märkeskläder och guldklockor, då började vi fatta misstanke, säger Kristina Rosén, projektledare på boendet.
Hon berättar att de i höstas kunde skönja ett system. Barnen fångades in av någon redan vid ankomsten på centralstationen. Personerna försåg barnen med mobiltelefoner.
– Sen fick barnen underliga samtal här på boendet. Det var så de fick kontakt med kunderna. Sen försvann de ut och kom tillbaka några timmar senare med värdesaker, säger Kristina Rosén.
Personalen vet inte vem eller vilka som ligger bakom. Men flera gånger har personalen sett att äldre personer tagit kontakt med barnen utanför boendet.
– I vissa fall har vi konfronterat dem, men vi får bara befängda bortförklaringar, säger hon.
Personalen har inte velat pressa barnen om var de varit. I några av fallen har de istället vänt sig till Malmö stads stödteam mot prostitution och människohandel, Mika, och till länsstyrelsens och Malmö stads samordnare mot människohandel. Tillsammans har de försökt utreda vad som har hänt.
– Det här sker hela tiden. Barnen blir hämtade av olika män på märkliga tider på boendena, säger Lisa Green, Skånes samordnare mot människohandel.
Men polisen utreder inte brotten. I Sydsvenskans tidigare artiklar om de misstänkta fallen uppgav chefen för den polisavdelning som ansvarar för fall som rör människohandel att de saknar personal.
– Just nu är det ingen som arbetar med människohandel, sa polischefen Mattias Sigfridsson.
Istället har barnen blivit skyddade på andra sätt. Hälften av de femton barnen har placerats i skyddade boenden och fallen har gett personalen på Aleris erfarenheter om hur man bäst tar hand om barn som misstänks ha utnyttjats i människohandel.
För en tid sen fick man ta hand om en 14-årig tjej från Marocko som tidigare bodde på ett HVB-boende i Kirseberg. Om kvällarna blev hon hämtad av okända män. Personalen misstänkte att hon utsattes för människohandel för sexuella ändamål.
På Aleris utökade man personalstyrkan för att bäst kunna ta hand om flickan.
– Vi var som en svans på henne så att hon inte skulle kunna utnyttjas igen, säger Kristina Rosén som poängterar vikten av att personalen inte pressar ungdomarna med frågor. Istället är det personalen på stödteamet Mika som får ställa de mer polisliknande frågorna.
– Vi vill inte skrämma bort barnen. Risken är stor att de avviker om vi ställer dem mot väggen. De jobbigaste fallen har varit när de försvunnit. Det har hänt i några av fallen och då har vi ingen aning om hur de har det.

Minst 100 barn utnyttjade i Sverige

I rapporten “Människohandel med barn” från 2015 undersökte länsstyrelsen i Stockholm hur många barn som misstänks ha utsatts för människohandel i Sverige.
* Länsstyrelsen identifierade 210 barn där det fanns misstankar att de utsatts för människohandel.
* Hälften av fallen rörde sexuell exploatering. Detta gällde för 60 procent av flickorna och 39 procent av pojkarna. Misstankarna om sexuell exploatering rörde i vissa fall även de minsta barnen.
* 72 procent av barnen var mellan 15 och 17 år gamla och tretton procent var yngre än 11 år.
* 73 procent av barnen befann sig i Sverige utan en vårdnadshavare.
* Sedan 2012 har inget åtal väckts i något av fallen.
Källa: Migrationsverket
Gå till toppen