Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Orimligt om polisen blundar för barnsexhandel

Per-Anders Sunesson, ambassadör mot människohandel med minister Åsa Regner (S). En del finns att göra även på hemmaplan.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
I den humanitära stormakten Sverige är barn som tvingas till sexslaveri inget polisen prioriterar.
I den feministiska, rödgröna regeringens Sverige är människohandel – som till största delen drabbar kvinnor och flickor – inget polisen prioriterar.
Som tidningen uppmärksammat i ett par reportage de senaste dagarna finns det välgrundade misstankar om att ensamkommande barn och ungdomar utnyttjas och tvingas sälja sex.
Bara på ett boende i Malmö handlar det om femton befarade fall av prostitution förra året.
Kristina Rosén, projektledare på det aktuella hemmet, berättar hur personalen under hösten 2015 började se ett mönster. Barn som knappt hade haft några tillhörigheter med sig när de kom till hemmet hade plötsligt både gott om pengar, fina märkeskläder och guldklockor.
Människohandeln framstår som organiserad. Redan när barnen anlände till Malmö central plockades de upp av personer som försåg dem med mobiltelefoner.
"Sedan fick barnen underliga samtal här på boendet. Det var så de fick kontakt med kunderna", berättar Rosén.
Bilden bekräftas av Lisa Green, samordnare mot människohandel i Skåne:
"Det här sker hela tiden. Barnen blir hämtade av olika män vid märkliga tider på boendena."
Enligt Green körs barnen därefter runt i bil till kunderna och tvingas till sex, i några fall på svartklubbar i Malmö.
En fråga som väntar på ett bra svar är hur detta kan få fortgå och varför de anställda på hemmen inte ingriper resolut om det är så att flickor hämtas på kvällarna av okända män. En förklaring som framskymtar är att personalen inte vill "skrämma bort barnen" genom att ställa dem mot väggen med frågor om vad de gör när de försvinner ut.
Även om denna passivitet skulle grunda sig enbart i omtanke om barnen och en vilja att se till deras bästa – eller till det för barnen minst dåliga – riskerar hemmen därigenom att i praktiken underlätta för sexhandeln.
Länsstyrelsen i Stockholm fungerar som nationell samordnare mot prostitution och människohandel. Enligt en rapport från förra året, Människohandel med barn - nationell kartläggning 2012-2015, misstänks 210 barn ha utsatts för "människohandel eller människohandelsliknande brott" under den här perioden.
Merparten av barnen, 72 procent, var 15-17 år. 13 procent var yngre än 11 år och några barn var så små som två år gamla. 61 procent av barnen hade medborgarskap i ett afrikanskt eller asiatiskt land. I hälften av fallen – för 60 procent av flickorna och 39 procent av pojkarna – gällde misstankarna sexuell exploatering. I rapporten konstateras också att det sedan 2012 inte väckts något åtal för människohandel med barn.
Sedan 2014 har Lisa Green anmält ett fyrtiotal skånska fall av misstänkt sexhandel med barn till polisen. Ändå finns det enligt Brottsförebyggande rådets statistik inte en enda anmälan om människohandel med barn under 18 år registrerad för Malmö.
Förklaringen är tydligen att polisen betraktar anmälningarna som tips. Det innebär, påpekar Green, att det då inte syns i statistiken att polisen misslyckas med att utreda brotten.
"Det är jobbigt att vi prioriterar bort brott där barn tvingas till sex mot sin vilja. Det ger så klart en dålig signal till hela samhället", säger den ansvarige polischefen Mattias Sigfridsson. För närvarande är det inte en enda polis som arbetar mot människohandel, konstaterar han:
"Vi har inte förmågan att göra det just nu. Det finns ingen personal."
Den svenska regeringen håller en hög profil när det gäller sexbrott och trafficking. Den svenska sexköpslagen ska exporteras. Kriminalisering även av sexköp utomlands övervägs. I våras inrättades en tjänst som ambassadör för arbetet mot människohandel.
"Det är en viktig politisk signal till världssamfundet att Sverige trappar upp sina insatser mot människohandel, mot exploatering av kvinnor och barn och av fattiga och desperata människor runt om i världen", skrev utrikesminister Margot Wallström (S) och barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i samband med detta.
Medan ministrar slår sig för bröstet lämnas misstankar om organiserad sexhandel med ensamkommande barn och unga därhän, bortprioriterade av polisen.
Orden är vackra, verkligheten är sjaskig.
Gå till toppen