Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oro och rädsla efter våg av bilbränder

Bilbränderna fortsätter att rasa i Rosengård. Natten till måndagen brann ytterligare fem fordon på Hårds väg. Sydsvenskans team på plats möttes av rädsla och hot.

På en parkeringsplats vid Hårds väg, ett stenkast från Örtagårdsskolan, står fem brandhärjade bilar, varav tre totalförstörda. En av dem tillhör Omar som bor i området med sin familj.
– Jag fick ett samtal av polisen klockan fem i morse. Jag tänker att det kanske är något mot någon ägare till de andra bilarna, men jag vet inte, säger han.
En man går förbi, hälsar på Omar och skakar på huvudet.
– Är det din bil? Ungdomar, fy fan, vad är det de gör?
Omar är trött och uppgiven. Förmiddagen har han ägnat åt att prata med försäkringsbolaget.
– Det är tråkigt, men vad ska man göra. Jag bor i Rosengård, antingen får vi flytta eller acceptera. Polisen måste börja göra något och få kontroll på området, säger han.
Flera i området är rädda för att de ska drabbas av repressalier om de pratar med Sydsvenskan.
Tjugoen bilar har satts i brand i Rosengård på kort tid.Bild: Hussein El-alawi
– Jag kan inte säga mitt namn, då kan jag råka illa ut, säger en man som just hämtat sina barn på parkeringsplatsen
– Detta är en katastrof, det är klart att man är orolig. Jag stod inte parkerad här i natt eftersom det inte fanns plats, men hade jag gjort det hade kanske även min bil brunnit.
Två män i tjugoårsåldern ställer sig och tittar på de utbrända bilarna. De vill inte svara på några frågor. Istället vill de att tidningens medarbetare ska lämna platsen.
– Gå härifrån, annars brinner din bil, säger en av dem.
Räddningstjänsten Syds statistik visar att antalet utomhusbränder i Rosengård, där fordonsbränder ingår, nästan dubblerats under juli i år, jämfört med samma period 2014 och 2015. Polisens statistik bekräftar bilden. De senaste två veckorna har tjugosex bilar brunnit på Rosengård, nio av dem på Hårds väg.
Erik Jansåker, chef för lokalpolisområde Söder, vädjar nu till boende i området att höra av sig med tips och iakttagelser.
– Bortsett från de här bränderna så har det varit förhållandevis lugnt i området i sommar. Bränderna står för sig själva. Vi tar oerhört allvarligt på detta och vidtar olika åtgärder för att komma tillrätta med det.
– Det är ju ett litet antal som håller på, de flesta är goda medborgare som vill ha lugn och ro. Jag hoppas att de hör av sig till oss med tips, och att de är uppmärksamma när sådant här händer. Vi har fått in en del tips, men vi vill alltid ha mer.
Vilka åtgärder vidtar ni nu?
– Det vill jag inte gå in på. Vår förhoppning är att göra gripanden, eller åtminstone få bukt med det här så att det upphör.
Bild: Hussein El-alawi
Vilken är den allvarligaste konsekvensen av de här bränderna?
– Det är ju så många bilbränder nu att det sticker ut och det skapar en viss oro i området. Vi lägger redan stora resurser i detta särskilt utsatta område just för att vi vill att folk ska känna sig trygga. Det är det som är vårt huvuduppdrag.
På söndagsnatten sattes även en polisbil i brand i Lindängen. En attack som Erik Jansåker ser extra allvarligt på.
– Det är klart att det är extra allvarligt när man gör det här mot blåljusfordon. Detta är inga billiga fordon så det blir kostsamt för samhället. Skulle det här eskalera kanske vi måste börja jobba på ett annat sätt, och då kan det ta längre tid innan vi är på plats när folk ringer.
– Det är de boende som drabbas.
Jonas Nydahl, på Parkering Malmö, har jobbat med bortforsling av bilar i tolv år, men aldrig tidigare varit med om så många utbrända bilar som i sommar.
– Det är mycket mer än vanligt, det brukar vara en del på somrarna, men nu är det exceptionellt. Och det är många bilar som ägs av ordentliga människor med försäkring och så. Inte målvaktsbilar som det varit tidigare.
Malmö stads policy är att flytta de utbrända bilarna så fort som möjligt.
– Står det en utbrunnen bil ser det dels illa ut, dels finns risk att det sprider sig. Bara nu på förmiddagen har vi haft sex bilar. Det tar ju en hel del resurser att dokumentera, kontakta försäkringsbolag och beställa bärgning, säger han.
Räddningstjänsten Syds statistik visar att antalet utomhusbränder i Rosengård, där fordonsbränder ingår, nästan dubblats under juli, jämfört med samma period 2014 och 2015. Polisens statistik bekräftar bilden och visar att trenden fortsätter.
Gå till toppen