Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Barn vill dö i läger för asylsökande

"Jag vill dö, jag måste dö." Orden är en flickas, nedskrivna i en skolbok. Tusentals läckta dokument vittnar om desperation och missförhållanden i Australiens kritiserade läger för asylsökande på Nauru. Över hälften av rapporterna handlar om barn.

Barn på flykt protesterar mot att de förts till ön Nauru och levnadsförhållandena i lägret där.
En annan flicka sydde ihop sina läppar. Ytterligare en, tio år gammal, rapporteras ha klätt av sig kläderna och erbjudit en grupp vuxna att föra in sina fingrar i hennes underliv.
Trots stort hemlighetsmakeri och försök att hålla utomstående borta har det vid ett flertal tillfällen sipprat ut uppgifter om skräckförhållandena för de omkring 450 personer som befinner sig i det välbevakade lägret på ön Nauru. Nu har tidningen The Guardian publicerat över 2 000 läckta incidentrapporter, skrivna av anställda mellan maj 2013 och oktober 2015.
– Det är fruktansvärt att så många barn, kvinnor och män utsätter sig själva för tortyrliknande övergrepp för att få sina röster hörda, för att de är så desperata, säger Ami Hedenborg, pressekreterare hos Amnesty International Sverige.
Psykisk stress
Över hälften av rapporterna handlar om barn, bland annat finns uppgifter om sju fall av sexuella övergrepp, 59 om andra typer av fysiska angrepp och många fler om självskador eller hot om självskador. Den psykiska stress som orsakas av en lång vistelse i lägret tros vara orsaken till att så många flyktingar och migranter skadar sig själva.
– Att se hur barn refererar till sig själva som ett båtnummer, att se bevis på självskador . . . Jag vill inte ens tänka på hur de här barnen har det, säger Jane Willey, som tidigare arbetat som lärare i lägret, till nyhetsbyrån AFP.
För Willey var en av de värsta aspekterna av jobbet att se hur barnen gradvis blev allt sämre med tiden.
– Det här är bara toppen av ett isberg, säger hon om de läckta dokumenten.
Den australiska regeringen säger att uppgifterna ska undersökas men betonar att det handlar om obekräftade påståenden, och inte klarlagda fakta. Australien har länge försvarat sin hårda linje i flyktingpolitiken, trots omfattande kritik från FN och rättighetsgrupper.
"Mörkar läget"
Asylsökande som försöker ta sig till landet med båt har sedan flera år tillbaka skickats till läger på Nauru eller Papua Nya Guinea, även om de haft flyktingstatus. Amnesty International uppmärksammade nyligen förhållandena i lägret på Nauru, där människor sitter fast utan någonstans att ta vägen.
– Den här läckan visar precis på det som vi tidigare pekat på. Det är ett otroligt cyniskt spel som Australien ägnar sig åt. De förnekar hur illa det faktiskt är och försöker mörka det som pågår, säger Hedenborg.
TT
Gå till toppen