Kultur

Ann Lingebrandt: Ett beslut som kan göra världen lite bättre

Svetlana Aleksijevitj, tidigare fristadsförfattare i Göteborg.Bild: Markus Schreiber
Det satt långt inne att Helsingborg skulle bli fristad åt förföljda författare och konstnärer. Den kommunala kvarnen har malt långsamt i ärendet och förslaget har gång på gång röstats ner av moderater och folkpartister. När nu beslutet äntligen har gått igenom och staden som ett första steg blir medlemmar i det internationella fristadsnätverket ICORN är förstås alla glada för att få stå upp för demokrati och yttrandefrihet.
Och visst är det läge att vara stolt: Helsingborg är på alla sätt att gratulera för en insats som kan göra världen lite bättre. Ofta är just författare och konstnärer de vassaste naglarna i diktatorernas ögon. Fråga till exempel Svetlana Aleksijevitj, Sveriges mest kända fristadsförfattare (bosatt i Göteborg 2006-2008) och sedermera Nobelpristagare.
Det kan tyckas vara en symbolisk markering att just en utsatt person av alla behövande får en fristad, men för den personen är det inte sällan en fråga om liv och död – och för att individer ska våga fortsätta göra motstånd i en tid när förtrycket ökar och yttrandefriheten stryps i allt fler av världens länder är det en symbol vars värde inte kan överskattas.Helsingborg öppnar en skyddande dörr för den som med fara för sitt liv står upp för det fria ordet. Det är en stor sak.
Läs alla artiklar om: Helsingborg blir fristadskommun
Gå till toppen