Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Volontärresan förändrade livet

Längtan efter att volontära föddes när han som 14-åring såg favoritbandet U2 uppträda på Live Aid i London. Nu har Padraic Dempsey skrivit en bok om månaden i Tanzania som förändrade hans liv.

Padraic Dempsey har varit Lundabo sedan han flyttade ihop med Patricia för två år sedan. Han har levt halva sitt liv i Irland, halva i Sverige. "Vissa dagar i Afrika kände jag mig mest hemma där", säger han om tiden som volontär i Tanzania.Bild: Sara Martelius
– Men det tog 29 år att hitta rätt upplägg för att åka ut, berättar han på kaféet i centrala Lund där en stor del av boken "Godfreys Wheelbarrow" har tagit form.
Stommen i berättelsen är brev som han skrev från Tanzania till nuvarande hustrun Patricia Fors-Dempsey. De hade bara träffats ett par gånger genom sina dåvarande jobb på Ikea, innan han via Kilroy gav sig iväg på volontärresan med ett par andra kollegor för två år sedan.
Den konkreta uppgiften på plats var att bygga en gångväg till en skola för barnen som går barfota. När Padraic Dempsey åkte därifrån bestämde han sig för att se till att byggherren Godfrey, som ledde arbetet och har gett namn till boken, skulle kunna låta sina tre barn gå i gymnasiet. Det kostar 2 000 kronor om året per barn.
– Två av dem är flickor. 95 procent av alla tjejer där går inte i gymnasiet.
Breven till Patricia blev ett sätt att bearbeta mötena med den materiella fattigdomen, men också den kulturella rikedomen i det som kallas den tredje världen.
– Vi har hur mycket som helst här. De har absolut ingenting men är ändå så mycket gladare. Jag kunde känna mig desperat när vi inte hade el och mat. Men jag visste att jag skulle hem, de måste stanna.
Padraic Dempsey är född 1971 och själv uppvuxen i ett litet bondesamhälle i ett politiskt turbulent och fattigt Irland. Han kom till Sverige 1994 efter att ha träffat en svensk tjej och har jobbat på storföretag som Ericsson, Flextronics, Ikea och ABB. Numera är han konsult för bolaget R&G Global Consulting.
I alla tjänster han haft har han arbetat mycket med att förbättra vinsten i bolagen, samtidigt som drömmen att resa ut i världen som volontär vuxit sig allt starkare. Men det var först när han skilt sig och barnen blivit stora som han som 43-åring kunde göra verklighet av planerna.
Efter hemkomsten från Tanzania sålde Padraic Dempsey flera av sina ägodelar.
– Min bil var värd 17 år av Godfreys lön.
Han och Patricia, som blev ett par snart efter att han kommit hem, hade långa samtal om vad som är viktigt i livet och bestämde sig för att starta organisationen Volunteer-4-life.
– Patricia har länge varit engagerad i djurskydd och vi har nyligen varit i kontakt med ett par djurrättsorganisationer som hjälper människor att adoptera hundar och katter som far illa.
Tanken med organisationen, som de driver vid sidan om sina heltidsjobb på företag i Köpenhamn, är att underlätta för människor som vill bli volontärer på olika sätt.
– Boken blev en kickstart, en katalysator för vår idé. Vi har båda stöd i våra bolag för det vi gör. Många människor har fantastiska jobb men saknar ändå att göra något för andra. Vi är öppna för alla samarbeten med likasinnade.
Padraic Dempsey gav ut "Godfreys Wheelbarrow - A letter from Africa (What doesn't kill you makes you stronger" via Amazon i början av juni. Patricia Fors-Dempsey som besvarade Padraics brev är bokens redaktör. "Det viktigaste budskapet är att våga ge sig ut, oavsett hur gammal man är, det är aldrig för sent att följa sin dröm. Det förändrar allt, jag har ett liv före och ett efter Afrika", säger Padraic Dempsey.
Läs mer om organisationen som paret håller på att utveckla på volunteer-4-life.com.
Gå till toppen