Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ung prostituerad kvinna försvunnen – polisen vägrar utreda

En kvinna i 20-årsåldern misstänks ha förts bort mot sin vilja efter att hon vägrat sälja sex på en svartklubb i Malmö. Men polisen vill inte utreda händelsen.

Agneslundsvägen i Malmö.Bild: Peter Frennesson
– Vi vet inte var hon är, om hon hålls fången någonstans eller om hon blivit mördad, säger Maria, en av medarbetarna på boendet Noomi som arbetar med stödverksamhet för kvinnor som utnyttjats i prostitution och människohandel för sexuella ändamål.
Det var för två veckor sedan som personal från Noomi var ute i uppsökande verksamhet vid Agneslundsvägen. Många av tjejerna på prostitutionsstråket är i 20-årsåldern, från Rumänien.
– Vi såg att alla tjejerna hade försvunnit, men vi förstod inte varför, säger en av de anställda på stödboendet.
Efter telefonsamtal med prostituerade i området förstod de vad som hade hänt.
– Tjejerna har blivit kontaktade av flera män som vill att de ska komma och arbeta på deras svartklubb. När de har nekat har männen misshandlat dem och hotat dem med pistol, säger Maria på Noomi.
De hotade tjejerna lyckades fly från männen - alla utom en. Sen dess har hon inte synts till. Det var två veckor sedan.
– Ingen vet var hon är. Det går inte att komma fram på hennes telefon, säger personalen på Noomi.
Uppgifterna bekräftas av Lisa Green, samordnare mot människohandel på uppdrag av länsstyrelsen i Stockholm och Malmö stad.
– Vi vet att det är flera unga som har hotats till att sälja sex på en svartklubb, säger hon.
Dagen efter gick personal från Noomi till polisen för att få hjälp och för att göra en polisanmälan.
– Men polisen ville inte ta emot vår anmälan på grund att vi hade för få uppgifter. Men vi hade både namn och kontaktuppgifter på förövarna. Dessutom hade tjejen varit med i en tidigare polisutredning, vilket borde göra det lätt för polisen att hitta hennes personuppgifter. Men trots det ville polisen inte ta emot vår anmälan, säger Maria på Noomi.
Enligt lagen är polisen skyldig att ta emot när någon gör en polisanmälan. I onsdags uttryckte polismästare Mats Berggren i Sydsvenskan och HD hur viktigt det var att polisen följer reglerna.
– Annars begår vi tjänstefel, det vet alla poliser om, sa Mats Berggren.
– Men på polisstationen ville man inte ta i det. På kvällen ringde vi 11414 och då lyckades vi till slut övertyga dem om att ta emot uppgifterna som information. Men de ville inte ta emot det som en anmälan, säger Maria på Noomi.
– Man undrar ju hur de hade agerat om det hade handlat om en svensk tjej som hade försvunnit, säger hon.
Tord Josefson är kammaråklagare och lärare i juridik på polisutbildningen i Växjö. Han är upprörd över polisens agerande.
– Det är fruktansvärt och fullständigt regelvidrigt, säger han.
– Att hävda att det saknas resurser eller att ärendetypen inte kan prioriteras är fullständigt oacceptabelt ur ett rättsäkerhets- och samhällsperspektiv och det strider framför allt mot gällande lagstiftning, säger han.
Enligt Tord Josefson ska polisen alltid upprätta en anmälan. Men även om det saknas en anmälan ska polis eller åklagare inleda en förundersökning så snart det fattats misstanke om att ett "brott som hör under allmänt åtal har förövats". Det framgår av rättegångsbalken.
– Polisens agerande i det här fallet är åtalbart, säger Tord Josefson.
Frustrationen är nu stor bland personalen på boendet Noomi.
– Vi har ju ingen aning om vad som har hänt med henne eller vad de har gjort med henne. Det är mycket allvarligt att polisen inte vill prioritera det här, säger en av de anställda.

Stödboendet Noomi

Noomi drivs av den ideella föreningen Hela Människan i Malmö. Föreningen har fem kyrkor i Malmö som huvudmän. Noomi har ett skyddat boende och en uppsökande verksamhet i gatumiljö. Föreningen har ett nära samarbete med Mika Malmö, kommunens verksamhet för personer som säljer, köper, byter eller konsumerar sexuella tjänster på olika sätt.
Gå till toppen