Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen anmäler sig själv för tjänstefel

Efter uppgifterna i Sydsvenskan och HD om att polisanmälningar rörande människohandel inte tagits emot anmäler polisen sig själv för tjänstefel.

Ett av fallen handlar om en kvinna som försvunnit från Agneslundsvägen i Malmö.Bild: Peter Frennesson
– Vi gör en anmälan för att få det här utrett, säger Mats Berggren, polismästare och chef för underrättelseenheten.
Sydsvenskans och HD:s serie har bland annat handlat om 32 barn som misstänks ha utnyttjas i sexhandel. De flesta av dem har varit flyktingbarn.
Läs också 32 barn misstänks ha sålts i sexhandel
Läs också Femton flyktingbarn på samma boende misstänks ha tvingats sälja sex
Enligt Malmö stads samordnare mot människohandel, Lisa Green, har polisen inte upprättat polisanmälningar när hon lämnat uppgifter om fallen.
Läs också Polisen prioriterar bort de sålda flyktingbarnen
– Det kan handla om ett lagbrott. Jag har svårt att tänka mig att polisen skulle agera likadant om det gällde svenska barn, sa Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet i en tidigare artikel.
Läs också Hanteringen av flyktingbarnen kan vara ett lagbrott
– Det är därför vi anmäler oss själva nu, vi kan inte hålla på att debattera detta i media, säger polismästare Mats Berggren.
– Medarbetare kan göra misstag. Men att detta har skett på ett systematiskt sätt har jag svårt att tro, säger han.
Det är polisens avdelning för polisbrott, särskilda utredningar, som har hand om ärendet.
– Det stämmer att vi har tagit emot en anmälan om tjänstefel, säger Eva Jakobsson, kommissarie på avdelningen för särskilda utredningar.
Nu kommer en åklagare från särskilda åklagarkammaren att utses. Åklagaren kommer sedan att ge direktiv till poliserna på särskilda utredningar.
– Det kan handla om att hålla förhör eller ta in handlingar. I normalfallet är det en utredare som arbetar per ärende, säger Eva Jakobsson.
Ett av fallen som tidningen skrivit om handlar om en ung prostituerad som misstänks ha förts bort mot sin vilja efter att hon vägrat sälja sex på en svartklubb i Malmö. Hon har nu varit försvunnen i två veckor.
Läs också Ung prostituerad kvinna försvunnen – polisen vägrar utreda
Enligt personal på stödboendet Noomi ville polisen inte ta emot deras anmälan när de försökte få hjälp av polisen.
– Jag har ingen aning om det specifika fallet. Jag kan inte och vill inte uttala mig om det, säger polismästare Mats Berggren.
Gå till toppen