Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Högst arbetslöshet i Malmö och Landskrona

Två skånska kommuner har högst arbetslöshet i Sverige, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. Samtidigt fortsätter ungdomsarbetslösheten att minska.

Trots ljusningar på arbetsmarknaden är Skåne fortsatt det län som har den tredje högsta arbetslösheten i landet. Högst andel arbetslösa i hela landet, 14,8 procent, hade Landskrona och Malmö, vars arbetslöshetsnivå fortsätter att ligga dubbelt så högt som i Stockholm (6,1 procent) och Göteborg (7,7 procent).
– I Malmö har vi stora kontraster, med många med låg utbildningsnivå och många med kort tid i Sverige, säger Camilla Rejdvik-Pålsson.
Bland de utrikes födda fortsätter arbetslösheten att öka. Sedan juli i fjol har gruppen ökat med fem procentenheter, och utgör nu en dryg fjärdedel (25,1 procent) av arbetskraften i Skåne. Knappt nio tusen av de arbetssökande utrikesfödda har fått uppehållstillstånd under de senaste tre åren.
Men sammantaget befinner sig Skåne i en försiktigt positiv utveckling. I juli minskade såväl arbetslösheten som antalet nyinskrivna arbetssökande på förmedlingen för andra månaden i följd. Andelen arbetslösa har minskat i samtliga kommuner, och i juli låg den öppna arbetslösheten i länet på 5,2 procent, närmare fyra procent lägre än i juli 2015. Samtidigt som antalet nyregistrerade arbetssökande minskar något, fortsätter antalet nya lediga jobb att öka, konstaterar Arbetsförmedlingen.
– Vi har aldrig haft så många jobb i Malmö som nu, säger arbetsförmedlingschef Camilla Rejdvik-Pålsson.
Flest nya jobb finns inom finansiell verksamhet, företagstjänster och vårdyrken.
Snabbast minskar arbetslösheten bland kvinnor (2,9 procent i juli), medan minskningstakten bland män, som utgör 55 procent av länets totala antal arbetssökande, är långsammare. I juli minskade den manliga arbetslösheten med 2,1 procent.
Bland ungdomar mellan 18 och 24 år är trenden ännu tydligare - sex av tio unga arbetslösa är män. En förklaring kan vara att fler unga kvinnor fortsätter studera efter gymnasiet, och därmed står utanför arbetsmarknaden.
Mest positiv ser prognosen ut för ungdomar, som gynnas mest av den starka konjunkturen. Arbetslösheten bland unga skåningar har stadigt minskat sedan 2013. I juli sjönk den för 36:e månaden i rad. Ändå ligger andelen unga utan jobb nästan fyra procent högre än rikssnittet på 11,1 procent.
Lägst andel arbetslösa ungdomar, sex procent, hade Lomma, där även den totala andelen arbetslösa, knappt tre procent, är länets, och en av Sveriges, lägsta. Flest unga arbetslösa hade Östra Göinge, där närmare en fjärdedel av de unga arbetssökande (24,7 procent) var utan jobb i juli.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen