Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Frågan om sålda flyktingbarn tas upp i riksdagen

Uppgifter visar att ännu fler flyktingbarn kan ha utnyttjats i sexhandel i Sverige. Nu tas frågan upp i riksdagen.

Yasmine Larsson (S), Johan Forssell (M) och Annika Hirvonen Falk (MP) kräver alla svar av regeringens ministrar om vad de tänker göra åt den misstänkta sexhandeln med barn.Bild: Johan Ekströmer
Efter Sydsvenskans och HD:s serie om hur barn misstänks bli utnyttjade i sexhandel i Malmö rapporterar flera medier om liknande händelser på andra orter. Samtidigt kräver flera riksdagsmän svar av regeringens ministrar om vad de tänker göra åt den misstänkta sexhandeln med barn.
– Så här ska det inte gå till, säger Annika Hirvonen Falk (MP) som under fredagen lämnade in en interpellation i riksdagen.
– Och att det får fortsätta utan att polisen gör något, trots att rikspolischefen Dan Eliasson har uttryckt att detta ska prioriteras, är otroligt allvarligt, säger Annika Hirvonen Falk, som också tänker ta upp frågan i polisens nationella insynsråd.
Även Socialdemokraternas Yasmine Larsson (S) lämnade under fredagen in en interpellation, ställd till inrikesminister Anders Ygeman (S).
"Detta är ovärdigt Sverige, och oacceptabelt att samhället inte säkerställer att barn som sålts som sexslavar får sina fall utredda ordentligt", skriver hon.
Moderaternas migrationspolitiske talesperson, Johan Forssell (M), har också reagerat och kräver svar av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
I sin interpellation skriver han att Sydsvenskans och HD:s uppgifter är "alarmerande" och att "vi inte kan ha ett läge där allvarlig brottslighet inte utreds".
– Jag är bedrövad över att det kan gå till så här. Det här måste tas tag i, här och nu, säger Johan Forssell (M).
Enligt honom bär regeringen skulden till att flyktingbarn inte kan känna sig trygga i Sverige. Han tycker också att uppgifterna om att flyktingbarn utnyttjas i sexhandel är ett bevis på att regeringen har misslyckats med integrationen.
– Flyktingbarn måste kunna känna sig trygga i Sverige, det är en förutsättning för att integrationen ska kunna fungera, säger han.
Både justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) meddelar via sina pressekreterare att de inte har möjlighet att ge några kommentarer kring riksdagsmännens frågor.
I vårbudgeten vill Moderaterna satsa på minst 2 000 nya poliser i Sverige som bland annat ska motverka människohandel med barn. De nya poliserna vill moderaterna utbilda och anställa successivt fram till 2020 och beräknar kostnaden till 1,7 miljarder kronor.
– Det är ett politiskt ansvar att polisen har tillräckliga resurser. Jag tycker det är oacceptabelt att polisen inte utreder de här brotten, säger Johan Forssell.
På det lokala planet i Malmö har Vänsterpartiet reagerat och kräver krafttag mot sexhandel med ensamkommande barn.
I en fråga till Carina Nilsson (S) vill Vänsterpartiet veta vilka insatser som hon vill göra.
– Vi behöver invertera behovet av utbildning dels på våra boenden, men även bland de gode männen, säger Carina Nilsson (S).
Samtidigt säger hon att det redan finns tydliga rutiner i de kommunala boendena för ensamkommande inom Malmö stad.
– I de fallen där det har skett har det gjorts polisanmälningar och barnen har flyttats till skyddade boenden, säger hon.
Efter Sydsvenskans och HD:s granskning rapporterar flera medier om liknande händelser på andra orter.
Svenska Dagbladet har skrivit flera uppföljande artiklar, bland annat om att polisen fått in uppgifter om att flyktingbarn utnyttjas i prostitution i Stockholm.
– De har ingenstans att ta vägen och inga pengar. Prostitution blir en sista utväg, säger polisen Christian Frödén till Svenska Dagbladet.
I andra delar av landet ser situationen liknande ut, enligt Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel vid länsstyrelsen i Stockholm.
– De har ofta försatt sig i en skuldfälla till någon som hjälpt dem att komma hit. De blir ofta exploaterade på olika sätt, inte bara i prostitution, säger Patrik Cederlöf till TT.
– Fallen har ökat de två sista åren, säger Kajsa Törnqvist Netz, migrationsverket nationella samordnare mot människohandel.
Granskningen har också uppmärksammats av flera utländska medier. Bland annat i Danmark där liknande händelser har skett på ett flyktingboende utanför Alleröd på Nordsjälland.
På boendet Sandholm misstänks en grupp pojkar i 16-17-årsåldern ha blivit sexuellt utnyttjade efter att de haft kontakt med människor i missbruksmiljön i Köpenhamn.
– Pojkarna har berättat att det är någon i Köpenhamn som organiserar prostitutionen, säger Jannich Bisp på flyktingboendet Sandholm till danska Berlingske.
Gå till toppen