Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny specialistgrupp ska bekämpa människohandel

Polisen hoppas på fler gripanden med en ny grupp som ska bekämpa prostitution och människohandel.

Bild: Peter Frennesson
– Idag ligger vi på noll uppklarade brott i princip. Men får vi igång spaning där vi tar fram telefonlistor, genomför avlyssning och så vidare, tror jag definitivt att vi kan nå bättre framgång, säger Mattias Sigfridsson, sektionschef på polisens utredningsenhet.
Sydsvenskans granskning om människohandel har handlat om hur barn, främst i Malmö, misstänks ha hållits inlåsta i lägenheter och sålts som sexslavar, eller så har de värvats från asylboenden och tvingats sälja sex om kvällarna.
Men de misstänkta fallen har inte utretts av polisen eftersom andra brott har gått före.
– Just nu är det ingen som arbetar med människohandel, sa den ansvarige polischefen Mattias Sigfridsson i en tidigare intervju.
Polisen har kritiserats hårt efter Sydsvenskans och HD:s granskning eftersom de inte har utrett fallen. Men snart kan brotten få högre prioritet.
Enligt ett beslut från rikspolischefen Dan Eliasson ska tre nya specialistgrupper, helt fokuserade på människohandel och prostitution, skapas i polisområdena Syd, Väst och Stockholm.
I beslutet skriver polischefen att specialistgrupperna ska angripa hela kedjan av kriminella aktörer, såsom sexköpare, hallickar och människohandlare.
I Skåne har det inte funnits en prostitutionsgrupp på tio år. Redan 2013 slog gränspolisens biträdande chef Leif Fransson larm i Sydsvenskan där han pekade på att avsaknaden av en prostitutionsgrupp gjorde det möjligt för sexköpare och hallickar att undgå straff.
– Vi vet att det finns unga tjejer i Malmö som utnyttjas i människohandel. De är väldigt utsatta, men vi kommer inte åt dem. För det är ingen inom polisen som arbetar med prostitution på det sättet, sa Leif Fransson då.
Polisen i region Syd har efter beslutet om nya specialistgrupper, som kom i slutet av oktober förra året, tagit fram ett förslag till hur den nya gruppen kan komma att se ut.
– Det är tänkt att bli en större grupp än den vi har idag, där spanare och utredare ska utbildas i metodik. Men för att kunna spana krävs det resurser och några sådana har vi inte fått beviljade ännu, säger Mattias Sigfridsson.
Polisen i Sverige har tidigare fått kritik av nationella teamet mot människohandel på länsstyrelsen i Stockholm och EU-kommissionen för att man inte i tillräcklig utsträckning arbetar mot människohandel. Kritiken är en av orsakerna till den nya satsningen, säger Björn Ek, gruppchef på NOA med nationellt ansvar för bland annat människohandel.
– Den här ambitionen har också växt fram i flera länder samtidigt. Vi behöver hålla en hög nivå både resurs- och kompetensmässigt, säger han.
När den nya gruppen i region Syd ska inrättas är än så länge oklart. Rikspolischefen har bett om en uppföljande rapport om hur arbetet med de nya grupperna har gått i de olika polisområdena. Rapporten skulle ha lämnats in till rikspolischefen den första juni, men har blivit försenad.
– Vi är redo att sätta igång och förslaget ligger klart. Nu väntar vi bara på klartecken från högre ort, säger Mattias Sigfridsson.
Gå till toppen