Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåning vann 24 mil långt ultralopp på rekordtid

Malmöiten Martin Scharp vann det 24,6 mil långa ultraloppet Trans Scania tillsammans med Mikael Hedman – och slog banrekord med över 3 timmar.

Martin Scharp och Mikael Hedman efter målgång.Bild: Magnus Bodin
Det är en inte allt för trött Martin Scharp som pratar med Sydsvenskan efter att han har genomfört ultraloppet, som lopp som är längre än maraton kallas.
– Jag trodde jag skulle ha väldigt många blåsor och väldigt, väldigt ont, men det känns faktiskt väldigt bra, säger den 48-åriga Malmöbon.
Årets vinnartid är 33 timmar, 33 minuter och 40 sekunder. Det är nytt banrekord med över 3 timmar, på loppet som har gått av stapeln sedan 2010.
Han och stockholmaren Mikael Hedman hade inte planerat att springa loppet tillsammans, men de slog följe i stort sett hela vägen.
– Vi kom underfund med att vi hade samma önskan om upplägg så vi kompletterade varandra väldigt bra. Vi bestämde oss för att samarbeta för att slå banrekordet.
De sov sammantaget 15 minuter under de 33 timmarna, när de hade sprungit drygt halva loppet.
– När vi kom till Lövestad hittade vi två solstolar på en utomhusrestaurang, så vi sov där i femton minuter, utomhus i blåsten, säger Martin Scharp.
Han beskriver loppet som fantastiskt. Det tar sin början i Bjärred, sträcker sig tvärs över Skåne och sedan tillbaka till Lund. Han hyllar också gemenskapen mellan de 18 löparna.
– Alla stöttar varandra, säger Martin Scharp.
Just det sociala är en anledning för honom att springa ultralopp. Dels brukar han ibland springa med sin storebror, dels är det god stämning på tävlingarna.
– Tävlingsinstinkten finns där men jag tycker att det är tydligt att man hjälper varandra.
För att förbereda sig inför tävlingen har han sprungit många långpass och hunnit med tre andra långlopp förutom Trans Scania.
– Det sista jag ska springa är i Västerås om en månad. Jag hoppas jag hinner återhämta mig. Det tar ju minst en vecka för kroppen att återhämta sig innan man börjar jogga så smått, säger han.
Gå till toppen