Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gymnasieministern Aida Hadzialic avgår – körde påverkad

Statsrådet Aida Hadzialic (S) avgår efter att ha kört alkoholpåverkad. Statsministern försökte inte övertala henne att sitta kvar.– Det var en allvarlig förseelse och jag tycker att hon har dragit rätt slutsats, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT.

Aida Hadzialic meddelade på en blixtinkallad pressträff att hon avgår som gymnasie- och kunskapslyftsminister.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
På väg hem efter en konsert i Köpenhamn i torsdags stoppades gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic i en poliskontroll på svenska sidan om Öresundbron.
Det visade sig att hon hade 0,2 promille alkohol i blodet, vilket är gränsen för rattfylleri.Innan konserten hade hon druckit två glas vin och satte sig i bilen fyra timmar senare i tron om att hon hade förbränt alkoholen.
– Jag förstår att många är besvikna på mig och jag är förbannad på mig själv och framförallt är jag djupt ångerfull, säger Aida Hadzialic vid en presskonferens på Rosenbad.
Efter att Aida Hadzialic pratat med statsminister Stefan Löfven kom hon fram till att hon ska avgå. På måndag lämnar hon in sin avskedsansökan.
– Jag vill ta ansvar för vad jag har gjort, säger hon.
Aida Hadzialic kallar beslutet att köra hem från Köpenhamn sitt "livs största misstag".
– Det är omöjligt att säga vad Hadzialics avgång innebär för partiet och opinionen. Aida Hadzialic var en sällsynt begåvning. Men det var en allvarlig förseelse och jag tycker att hon har dragit rätt slutsats när hon står för konsekvenserna av detta, säger Stefan Löfven till TT.Han konstaterar att lagen ser ut som den gör och att rattfylleri är ett allvarligt brott. Löfven anser att hon har fattat rätt beslut.
– Under gårdagen har jag diskuterat igenom situationen med Hadzialic och hon landade själv i beslutet. Jag försökte inte övertala henne att inte avgå. Hennes beslut visar att hon är rakryggad och det ska hon ha all heder av, säger Stefan Löfven.
Förbundsordföranden för Socialdemokrater för tro och solidaritet, tillika statsvetaren, Ulf Bjereld anser att det är svårt att kombinera rattfylleri med rollen som gymnasieminister. Men likt flera profilerade socialdemokrater tycker han att det är synd att Aida Hadzialic avgår.
– Det är väldigt trist att hon avgår. Hadzialic har varit en tillgång för Löfven och gjort sig känd som en färgstark politiker som vunnit sympatier över blockgränserna, säger han.
Han tror inte att ministerns avgång kommer att få någon betydelse för opinionen. Vem som ska ta över ministerposten tycker han är svårt att svara på.
– Det är ingen naturlag att det ska finnas tre ministerposter på utbildningsdepartementet, säger han.
Den tidigare partisekreteraren Lars Stjernkvist, numera socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping, tror inte att avhoppet kommer att få några större konsekvenser för Stefan Löfvens regering.
– Det kommer inte att få några konsekvenser rent politiskt. Både erfarenheten och förnuftet säger det, eftersom människor kan skilja på personliga tragedier och politiska händelser, säger Lars Stjernkvist.
Under presskonferensen betonade Aida Hadzialic att det var viktigt att få berätta vad hon hade gjort så fort som möjligt.
– Jag vill stå rakryggad inför det jag har gjort, säger hon.
Polisen har upprättat en anmälan och Hadzialic har erbjudits ett strafföreläggande som hon tänker acceptera. Straffskalan för rattfylleri är från dagsböter till fängelse. I de flesta fall dras körkortet in, men vid halter på 0,2–0,3 promille, som i Hadzialics fall, finns möjlighet till varning i stället för återkallande.
Ministern för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson (S), kommer tillfälligt att ta över ansvaret för gymnasie- och kunskapslyftsministerns frågor.

Fakta: Aida Hadzialic

Aida Hadzialic utsågs till gymnasie- och kunskapslyftsminister den 3 oktober 2014. När hon utnämndes till statsråd blev hon det yngsta statsrådet någonsin. I dag är hon är 29 år gammal och kommer ursprungligen från Bosnien och Hercegovina.
Hon gick med i SSU som 16-åring och blev kommunråd i Halmstads kommun vid 23 års ålder.Hon ställde upp i riksdagsvalet 2014 men missade spärren på 5 procent.TT
Gå till toppen