Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De åker dit viljan och vädret vill

– Tar ni ut segern i förskott? hojtar en man från sin båt längre bort. Han ropar åt familjen Lindström som fotograferas av tidningen medan de förbereder kvällens kappsegling. Mannen ser inte glad ut. Det är en del av spelet.

Ingela Lindström gick en vecka på seglarskola innan hon och Per Lindström köpte sin första båt. Resten har hon lärt sig på väg till olika hamnar i Tyskland och Danmark.Bild: Henrik Rosenqvist
– Du ser, tävlingen har redan börjat, konstaterar Per Lindström.
Det är en näst intill vindstilla kväll i Barsebäcks hamn. Ändå är det åtta båtägare som gör sig redo för tisdagsseglingen som brukar avslutas med korvgrillning på kvällen, i god grannsämja.
Det är Per Lindström som fått familjen att börja segla. Själv var han ute på havet tillsammans med sin mor och far redan som baby, tre månader gammal. När hans nu 12-åriga dotter Ellinor föddes upprepades historien.
– Ellinor var tio veckor när hon för första gången låg i en babyinsats på durken och vi seglade till Dragör. Sedan dess har vi alltid varit ute tre eller fyra veckor på sommaren. Det är det vi gör på somrarna, bor på båten och seglar till Danmark och Tyskland, säger Per Lindström.
Två år efter Ellinor föddes Filip. Precis innan han och Ellinor gjorde sig klara för tisdagsseglingen var de på seglarskola. Oftast går det bra på seglarskolan. Inte alltid.
– Idag dog vinden när vi var ganska långt ute. Men det var kul ändå, säger tioårige Filip Lindström.
Seglarskolan pågår i fyra veckor, fram till pappa Per och mamma Ingela har semester.
De två syskonen ser alltid fram emot familjens sommarseglingar. Dagarna med segling och bad brukar avslutas i fotogenlampans sken. I år ska båten Xirius bland annat ta dem till hamnarna söder om danska Fyn, som till Dyvigs hamn.
– Det är väldigt mysigt att bara umgås med familjen. Man kan ju inte sitta med internet och det är ganska skönt att vara ifrån allt det ett tag, säger Ellinor Lindström.
Filip håller med. Han tycker om att familjemedlemmarna själva kan bestämma vart de ska. Om inte vädret tar över planeringen förstås.
– Den enda gången det blir tråkigt är när vi ligger stilla i hamnen för att vi blivit inblåsta, säger han.
Egentligen är mamma Ingela Lindström den enda i familjen som inte är uppvuxen med segling. Men redan när Per och Ingela träffades skaffade de sig en långsiktlig plan.
– Jag hade som krav att gå en vecka på seglarskola innan vi köpte en båt, säger Ingela Lindström.
– Vi är rätt så planerande av oss och gör allt grundligt, skämtar Per Lindström.
År 2000 åkte Per och Ingela Lindström till Danmark och köpte en späckhuggare, en lite mindre segelbåt.
– Det är en fin och rolig historia kring det. Dagen innan vi sjösatte båten förlovade vi oss i närheten på krogen vi bodde på, säger Per Lindström.
Två år senare var ett parhus till salu i Barsebäckshamn – dit ville Ingela Lindström flytta. Maken var tveksam, tills han såg själva hamnen.
Idag är Per Lindström aktiv i seglarsällskapet Pinhättans styrelse sedan tio år tillbaka. En stor del av familjens umgänge kretsar kring hamnen och klubben. Men då, år 2002, kände de nästan ingen. Båten blev vägen in i gemenskapen.
– En gång i september när vi skulle ta upp båten för säsongen såg vi en massa människor som var ute och seglade. Vi sa till varandra: undrar vad det är för något? Det visade sig vara klubbmästerskap, vilket vi inte förstod då. Nu är vi själva med på allting och arrangerar tävlingar. Vi har verkligen kommit in i det, säger Per Lindström.

Familjen Lindström

Vilka? Per och Ingela Lindström med barnen Ellinor, 12 år och Filip, 10 år.
Var? Bor i Barsebäckshamn.
Semestrar? Seglar fyra veckor under somrarna med båten Xirius, gärna till Danmark och Tyskland. Badar, snorklar, läser och spelar spel. Ligger ibland inblåsta i en hamn, i väntan på finare väder.
Gå till toppen