Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen vädjar till Malmöbor efter tretton brunna bilar

Tretton bilar förstördes i en av de värsta brandnätterna i Malmö hittills i sommar. Larmen var spridda över staden. "Vi är beroende av allmänhetens i sådana här situationer när vi inte har mera spår," säger Kim Hild på polisens ledningscentral.

Totalt sattes tretton bilar i brand på åtta olika platser under perioden runt midnatt. I en av bränderna förstördes förutom bilar två förrådsbyggnader. Polis och räddningstjänst har haft fullt upp.
– Det ha eskalerat den här veckan, säger Kim Hild på polisens ledningscentral.
Att bränderna var spridda över staden slet på resurserna, både hos polis och räddningstjänst.
Mordbrand är polisens rubricering för det dåd som vållade störst skador, när fyra bilar brann på Delsjögatan på Kroksbäck. Det larmet kom samtidigt som ett larm från Arkitekgatan och bara sju minuter efter larm om en bilbrand på Zenithgatan vid Värnhem.
Bild: Patrick Persson
Bränderna är delvis långt ifrån varandra i Malmö - pekar det på flera gärningspersoner?
– Det är för tidigt att säga. Men det är flera bränder, sa i natt Anna Göransson på polisens ledningscentral.
Under natten till måndagen greps en 21-årig man i Malmö som misstänks för att ha anlagt bilbränder. I hans bil fanns bensindunkar och en nödhammare som används för att slå sönder glasrutor.
Polisen misstänker att flera bilbränder satts igång genom att en bilruta har krossats och att någon har slängt in bensin och tänt på. Mannen är anhållen för förberedelse till grov skadegörelse.
Inga nya gripanden har skett under natten eller tisdagsmorgonen kopplat till den senaste nattens bränder.
– Vi tar tacksamt emot hjälp från allmänheten. Vi är beroende av allmänheten i sådana här situationer, säger Kim Hild hos polisen.
Tidningarnas Telegrambyrå, TT, uppger att räddningstjänsten under natten inte hann åka på alla larm. Inre befäl Mats Nilsson vid räddningstjänsten syd har en annan bild.
– Vi har inte prioriterat bort något ärende, säger han.
Räddningstjänsten tog under natten hjälp av styrkor från Vellinge, Svedala och Burlöv. Men inga uttryckningar prioriterades enligt Mats Nilsson bort av resursskäl.
– I ett av nattens fall, på Censorsgatan, åkte vi inte. Det var en aktiv åtgärd från vår sida. Vi gav istället råd till allmänhet på platsen. Så gör vi ofta, när det brinner i papperskorgar och andra mindre bränder, säger Mats Nilsson.
Hur ansträngda var era resurser?
– Vi jobbar med ledningscentral och har alltid möjlighet att tänka till. Visst var natten på gränsen, men våra system var inte satta ur spel. Vi har nog haft ett tiotal ärenden samma natt tidigare den här sommaren. Men inte på så kort tid och så utspritt över staden.
Påverkar många bränder samtidigt hur ni arbetar?
– Det finns uppdrag vi kan lämna för ett livräddande uppdrag. Samhället vill nog inte att vi lägger alla resurser på eftersläckning av bilbränder i en sådan här situation.
Hur stor skador är det på alla bilar som har brunnit?
– Generellt är en bil obrukbar efter en bilbrand.
På Censorsgatan fick ni hjälp av allmänheten. Hur ska Malmöbor tänka när de ser en bilbrand?
– Det är väldigt sällan allmänheten kan gör en släckningsinsats vid en bilbrand. Bilbränder brukar inte ha den karaktären. Det allmänna rådet är att vara uppmärksam och larma 112 så snart som möjligt. Vi har larmbefäl som har till uppgift att ge råd till allmänheten, om det behövs, säger inre befäl Mats Nilsson på räddningstjänsten syd.
00.44 Bilbrand på Gånglåtsvägen.
23.36 Larm om en bilbrand på Censorsgatan.
23.11 larmades räddningstjänsten till Nydalavägen.
23.01 Bil började brinna Hyllievångsvägen.
22.56 Brand i en ensam bil på Arkitektgatan på en parkeringsplats i närheten av en grill. Flera larmsamtal till SOS.
22.56 Larm om fyra bilar som brinner på Delsjögatan. Samtliga förstördes helt i en kraftig brand som även spred sig till två närliggande förrådsbyggnader som även de förstördes.
22.49 Larm om brand i en personbil på Zenithgatan.
22.43 Larm om tre brinnande bilar i ett garage på Hyacintgatan. Räddningstjänsten har larmats till platsen och släckte branden. Två av bilarna, som samtliga stod under tak blev totalförstörda invändigt. Det tredje fordonet fick värmeskador.
Tidigare under måndagen började en bil brinna på Södra Gulsparsvsgatan på Söderkulla. Larmet om den branden kom klockan 16.09.
Ett stort antal bilbränder har genomförts i Malmö den senaste tiden. En sammanräkning Sydsvenskan gjorde på måndagen visade att 105 bilar brunnit. Till det kommer den senaste nattens bränder.
Polisen har tidvis satt in helikopter i jakten på bilbrännarna.
Tre fordon förstördes i branden på Hyacintgatan på Holma.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen