Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt bilbrännare i Malmö dömd för innehav av sprängdeg

Den misstänkte bilbrännaren som greps med flera bensindunkar i sin bil är tidigare dömd för att ha innehaft sprängdeg.

Bild: Patrick Persson
Den 21-årige mannen greps strax efter midnatt under natten till måndagen vid en poliskontroll i Rosengård. I bilen hittade polisen flera bensindunkar och en nödhammare som används för att slå sönder glasrutor. Mannens bil stank av bensin.
– Mannen är en av de individer vi har haft intresse för när det gäller bränderna, säger Lars Förstell, Malmöpolisens presstalesman. 21-åringen sitter nu anhållen för förberedelse till grov skadegörelse.
Enligt polisen har flera av de tidigare bränderna föregåtts av att någon först krossat en bilruta och hällt in bensin.
Senast under söndagskvällen, två timmar innan 21-åringen greps, krossade någon en bilruta och hällde in bensin i en personbil på Tornfalksgatan i Söderkulla.
Den misstänkte mannen har tidigare brutit mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. I juni dömdes han till fängelse i två månader för att ha innehaft sprängdeg. Drygt ett halvt kilo av den rosa degmassan av typen Dynamex hittades av en granne i en tvättstuga på von Rosens väg i Rosengård. 21-åringen har erkänt att sprängdegen var hans.
Enligt ett utlåtande från Totalförsvarets forskningsinstitut kunde en detonation från sprängdegen ha lett till dödliga tryckskador. Mannen förekommer under elva avsnitt i belastningsregistret. 2015 dömdes han till fängelse för rån, stöld, försök till stöld och olaga hot.
Sydsvenskan har sammanställt sommarens bränder - 105 brända bilar sedan den 1 juni.
Nu reagerar även Beatrice Ask (M) på bilbränderna och kräver åtgärder:
– Det är en exceptionell ökning om man tittar över åren. Det krävs en ordentlig insats nu, mer muskler till polisen, fler poliser, men också att regeringen samlar berörda myndigheter och försäkringsbolag, säger hon till TT.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) ser allvarligt på bilbränderna.
– Först och främst lider jag ju med bland andra de Rosengårdsbor som får sina bilar förstörda. Det första som måste göras är ju det polisiära och se till att de som ägnar sig åt den här verksamheten hamnar bakom lås och bom, säger han till TT.
Han håller med om att det behövs fler synliga poliser.
– Ja, och poliser som får möjlighet att jobba en längre tid. Det är också därför vi har ökat antalet poliser i norra Botkyrka med 50 procent och bygger en ny polisstation i Rinkeby. Hela tanken med den nya polisorganisationen är ju att få fler poliser närmare medborgarna. Där har vi fortfarande en bit kvar, men det är dit vi ska, säger han. Något besked om ifall det blir just 2 000 nya poliser, som Allianspartierna krävt, vill han inte ge. Sådana beslut kommer i budgeten i höst.
Liberalernas Roger Haddad framhåller att de utsatta områdena är överrepresenterade.
– Här lyser områdespolisen med sin frånvaro. Och när det inte finns någon trygghet så flyttar affärer, verksamheter stänger och den sociala kontrollen försvinner, säger han till TT.
Lagstiftningen måste också ändras så att det blir lättare att flytta övergivna bilar, som ofta sticks i brand, anser Roger Haddad.
– Det händer även att brända bilar står kvar i veckor. Det är oacceptabelt och ökar otryggheten, säger Roger Haddad, som även vill att det ska bli lättare att få tillstånd för kameraövervakning.
Gå till toppen