Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”När det gäller smådjur är det lite slit och släng”

Josefin Holmberg från Svedala tar sig an djur som kommit bort – eller släppts ut för att klara sig själva. Och bristen på djurägares ansvar upprör henne: "Jag förstår inte hur folk tänker", säger hon.

Josefin Holmberg tillsammans med de upphittade tamkaninerna Märtha (till vänster) och Bärtha (till höger).Bild: Privat
Flera personer i Svedala har de senaste veckorna hittat och tagit hand om bortsprungna djur och försökt få tag i deras ägare genom sociala medier. Det handlar bland annat om kaniner och en sköldpadda. Och enligt polisen är det vanligare att tamdjur kommer bort från sina hem sommartid.
En av dem som tagit hand om bortkomna tamdjur är Josefin Holmberg. Hemma hos henne bor sedan några dagar tillbaka två tamkaniner som hon hittade på Roslätt i Svedala.
– Det var andra som hade sett en tamkanin där, men de kunde inte själva gå ut och leta. Så då körde jag och min man ut och letade upp den, säger Josefin Holmberg.
Väl på plats hittade de inte bara en utan två kaniner, och lyckades med hjälp av en vän till slut att fånga in båda två.
– De hade jättelånga klor, och pälsen var full med loppor. Vi har gett dem en första dos loppmedel nu, säger Josefin Holmberg.
Men trots upprepade försök att hitta ägarna är det ingen som hört av sig.
– Vi misstänker att det är någon som helt enkelt tröttnat och släppt ut dem. Det är förjävligt – jag förstår inte hur man kan göra så, det är ändå ens familjemedlem. Just när det kommer till smådjur tycker folk att det är lite slit och släng.
Tidigare har hon också räddat marsvinsungar, bara några veckor gamla, som sprang omkring i snön i ett industriområde.
– Jag förstår inte hur folk tänker. Den som tagit sig an ett djur måste ta sitt ansvar. Tröttnar man får man hitta ett nytt hem.
Josefin Holmberg har kontaktat polisen, men om ingen ägare hör av sig inom tio dagar kommer hon att försöka hitta ett nytt hem åt kaninerna.
Det är inte bara i Svedala som djur kommer bort. Polisen arbetar i hela Skåne för att försöka matcha ihop upphittade tamdjur med sina ägare.
– Vi har en djurambulans som arbetar i större delen av Skåne, som tar djuren till ett djurstall där de får vara tills vi hittar ägaren, säger Kim Hild, pressinformatör på polisen i region syd.
Men den som får syn på ett tamdjur som ser bortkommet ut har inte nödvändigtvis ett ansvar att göra något.
– Om du ser stora djur som en häst, så larma polisen. Och om du inte är livrädd för hundar så ska du helst hålla fast dem och larma. Mindre djur som exempelvis en kanin har du inget ansvar att ta hand om, men man bör naturligtvis ringa och larma ändå.
Är det tillåtet att släppa ut sina egna tamdjur i naturen?
– Det beror på vilket djur det handlar om. Det är svårt att fastställa ägarskapet för djur som inte är märkta, och därmed är det svårt att utreda sådana fall. Men det skulle kunna vara djurplågeri att släppa ut djur i en miljö där de inte kan överleva.
Vad händer om ni inte hittar ägaren?
– Det är inte riktigt polisens arbete, men jag tror att de går ut på adoption.
Gå till toppen