Malmö

VM-final gav Malmö en ny park – nu är den invigd

Parkernas stad har fått en ny park, i grön betong. Malmö har blivit en världsstad för skejtare. Med Kroksbäck Skatepark i nya badhusparken i Hyllie, befäster man den ställningen.

Pedro Barros från Brasilien hör till det absoluta toppskiktet i parkåkning på skejtboard. Han är i Malmö för att delta i VM-finalen som avgörs på lördag.Bild: Patrick Persson
Noseslide. 360-flip. 50-50 grind. Salad. Tailstall.
Det är användbara termer i Malmös nya park.
– Det är otroligt roligt att se denna park växa fram. Malmö är nu en skejtstad att räkna med. Malmö ska vara en global stad, där unga människor trivs och mår bra, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh vid den officiella invigningen av Kroksbäck Skatepark.
Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh inviger Kroksbäck Skatepark. Den 23 augusti öppnar parken för allmänheten.Bild: Patrick Persson
På lördag avgörs VM-finalen i skejtboard i Malmö. Den kommer att locka stor publik och evenemanget webbsänds över världen.
Finalen skulle egentligen ha gått i Chicago, men när arrangören såg möjligheterna och intresset i Malmö kom man på andra tankar. En bidragande orsak var också att man i Malmö ville arrangera en damtävling.
Trettonåriga Brighton Zeuner från USA hör till de bästa tjejerna i världen och har fullt upp med skriva autografer.Bild: Patrick Persson
Normalt brukar man bygger en temporär skejtpark i en arena. Sen river man den. I Malmö såg man möjligheten att bygga en permanent park. Den amerikanska klädjätten Vans står som arrangör och har finansierat parken som är värderad till cirka två och en halv miljon kronor.
Att bygga en skejtboardpark måste göras grundligt, i samarbete mellan åkare och byggare.
– Med Stapelbäddsparken la vi grunden för det kunnandet. Det finns prefabricerade anläggningar man kan bygga med. Men det funkar sällan särskilt bra. Man måste ta till den bästa kompetensen. Och den har vi numera i Malmö, säger Gustav Svanborg-Edén, skejtboardsamordnare på gatukontoret i Malmö.
Kalle Berglind från Västra hamnen i Malmö är mycket nöjd med den nya Kroksbäck Skatepark. Han har sikte på att komma till final nästa år.Bild: Patrick Persson
Under måndagskvällen överlämnades anläggningen till Malmö stad. En del av finalisterna var på plats, liksom de bästa åkarna från Malmö. De var alla nöjda med anläggningen.
– Den är jättebra. Den är bättre än allt annat i världen, även om jag gillar Stapelbädden bäst av alla. Det är min hemmaarena, säger Kalle Berglind från Västra hamnen i Malmö, som deltagit i deltävlingarna och har sikte på att ta sig till final nästa år.
Den 23 augusti öppnar parken för allmänheten.
Artonåriga Yndiara Asp från Florianopolis i Brasilien en av tio unga damer som är i Malmö för att tävla i VM-finalen för damer i parkåkning på skejtboard. Under måndagen testade hon Malmös nya skejtpark i Kroksbäck, byggd för finalen och donerad av arrangören till Malmö stad.Bild: Patrick Persson

Skejtboard i veckan

Onsdag. Deep End Session, Stapelbäddsparken, klockan 18–20.
 En öppen session med skateboardåkare från hela världen. Fritt att deltaga.
Torsdag. Central Station Jam, baksidan av Malmö centralstation, klockan 17–20.
Tillsammans med Malmö Skateboards Underground tar Skate Malmö skateboard till hjärtat av Malmö.
Fredag. Skate Malmö: Shred!, Kroksbäck Skatepark, klockan 11–15. Skate Malmö öppnar upp Kroksbäck Skatepark för en fri-för-alla tävling dagen innan VM-finalen.
Lördag. VM-final i Vans Pro Skate Park Series, Kroksbäck Skatepark, klockan 11–20. Afterparty, Moriskan.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen