Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: Ingrid Runsten: Inte om det drabbar patienter.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Ambitionen är det inget fel på. Patienter inom psykiatrin behöver stabila vårdkontakter, konstaterar Region Skånes rödgröna ledning som vill införa ett stopp för hyrläkare. Beslutet ska tas på onsdagen och sedan ska det genomföras successivt och gälla alla verksamheter inom psykiatrin.
Motiven är de rätta: värna patientsäkerhet, arbetsmiljö och kvalitetsutveckling. Genom att vara en god arbetsgivare ska bland andra hyrläkare förmås att stanna på fasta tjänster. Där det är svårt att rekrytera ska högre löner kunna erbjudas.
Läs också Förslag: Stopp för hyrläkare i psykiatrin
Region Skånes politiker har sneglat på andra regioner och landsting som har liknande program och som kraftigt minskat behovet av hyrläkare inom psykiatrin.
Problemet med att rekrytera till vakanta läkartjänster har varit störst inom vuxenpsykiatrin i Helsingborg, Landskrona och Ängelholm, vilket bland annat betytt att den allmänpsykiatriska avdelningen i Ängelholm varit sommarstängd.
Det är välkommet om Region Skåne nu sätter ner foten och verkligen satsar på att bli en bra arbetsgivare. Lyckas det inom psykiatrin kan det receptet användas också inom andra delar av sjukvården där regionen har svårt att både rekrytera och behålla personal.
Men det är samtidigt ett beslut som förpliktar och ska det bli mer än ord på ett papper krävs uthållighet från regionens sida. Och det måste leda till en förbättring för patienterna, inte till längre väntetider.
Kontinuitet är viktigt, men det är trots allt bättre att få träffa en inhyrd psykiatriker än att inte få träffa någon alls.
Sedan tidigare finns beslut om en strategi för hur Region Skåne som helhet ska vara oberoende av hyrläkare 2018.
Det låter som en mer realistisk tidsplan också för psykiatrin.
Gå till toppen