Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

L vill ha DNA-märkning för att minska inbrotten

Inbrotten har minskat rejält i Staffanstorps kommun sedan projektet med DNA-märkning drog igång. Nu vill Liberalerna att Lunds kommun ska testa samma sak.

En UV-lampa identifierar DNA-kod på borrmaskin.Bild: Lars Möller
Projektet för att få Staffanstorpsborna att DNA-märka sina värdefulla saker drog igång i höstas. DNA-märkningen är osynlig, men gör att polisen kan spåra föremålen om de anträffas. Därför minskar attraktiviteten för tjuvarna.
Och projektet har fått effekt: både bostadsinbrotten och bilinbrotten har minskat markant i Staffanstorps kommun.
Nu föreslår Liberalerna att Lunds kommun ska följa efter och införa samma modell.
– Jag upplever att många medborgare är oroliga för inbrott, inte minst under semestern, och att det finns en känsla av att det inte görs tillräckligt. Då måste vi ta det på allvar och inte sitta med armarna i kors, säger oppositionsrådet Philip Sandberg (L).
För kommunens del handlar det enligt honom bland annat om att anordna informationsmöten och att sätta upp skyltar som visar att märk-DNA används – detta för att avskräcka tjuvar. Det blir upp till den enskilde att avgöra om man vill beställa märk-DNA.
Philip Sandberg menar att det bästa nog vore att börja i ett avgränsat område.
– Det kan vara någon av de östra tätorterna. Vi tittar framför allt på Veberöd och Södra Sandby, säger han.
Gå till toppen