Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Misstänkt för planattack på fri fot

Den 17-åring som satt anhållen efter attacken på Östersunds målvakt Aly Keita har försatts på fri fot. Enligt kammaråklagare Pernilla Törsleff har ynglingen erkänt.

Östersunds målvakt Aly Keita knockades av en åskådare som sprang in på planen.
– Hans ålder i kombination med brottsrubriceringen gör att det inte finns synnerliga skäl att hålla honom kvar, säger Pernilla Törsleff, till TT.
17-åringen har också lämnat en förklaring till sitt agerande.
– Men vad det är vill vi inte gå ut med i nuläget. Det återstår en del kompletterande förhör med ett antal andra personer och därefter få vi se om det behövs ytterligare något förhör med den misstänkte.
Brottsrubriceringen i nuläget är misshandel och falskt alarm.
I sociala medier finns uppgifter om att attacken kan ha handlat om medveten matchfixning, inte minst eftersom 17-åringen hoppade in på arenan i matchens slutskede och att han dessutom hävdade att han placerat ut en väska med ett farligt föremål på läktaren. Vittnen som satt bredvid 17-åringen har berättat för SVT Nyheter Jönköping att ynglingen plötsligt tittade på klockan, reste sig upp och sprang in på planen.
Inga spår hos Svenska spel
Svenska spel kontrollerade under tisdagsförmiddagen eventuella misstänkta rörelser i oddsen inför och under matchen.
– Vi har inte sett några avvikande spelmönster hos oss. Men det bevisar egentligen inget. Det finns ju fler spelbolag på marknaden, säger Andreas Jerat, presschef vid Svenska spel.
Fotbollförbundets riksombud Per Eliasson väntade under tisdagen både domarens och matchdelegatens rapport om händelsen. Också yttranden från klubbarna och den pågående polisutredningen kan komma att ingå i underlaget.
Kan bli två ärenden
– Det handlar om två saker som kan bli ärenden hos oss. Dels säkerheten vid arenan och sedan vilket resultat matchen ska få, säger Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden, till TT.
– Huvudregeln säger att om ett lags supportrar orsakar något som gör att spelet avbryts ska det andra laget vinna med 3–0. Här måste man ju först och främst ta reda på om det var en supporter till något av lagen som sprang in på planen eller en helt utomstående.
Aly Keita träffade under tisdagen sin familj och en samling är planerad för spelarna för att på nytt prata igenom händelsen.
– Mycket i bearbetningen handlar nu om motiv, varför sker det här? När man fått klarhet i det får man bearbeta det, lämna det bakom sig, stå upp för fotbollen och spela match igen, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg, till TT.
Närmast i spelprogrammet står Djurgården hemma på lördag.
"En samhällsfråga"
– I och med att det här har hänt blir man extra uppmärksam och orolig. Man kan intensifiera arbetet med visiteringar vid insläpp, men tokigheter i huvudet på en förövare kan man inte scanna.
Jönköping Södras klubbchef Kjell Lundgren chockades av händelsen.
– Man är ilsken, ledsen och förbannad. Det var tur ändå att Keita inte blev värre skadad. Man vågar knappt tänka på vad som kunde ha hänt. Nu avvaktar vi polisutredningen och disciplinnämndens bedömning, säger Kjell Lundgren.
TT
Gå till toppen