Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olle Lönnaeus: Olle Lönnaeus: Lena Baastad måste vända en katastrofal trend

Socialdemokraternas nya partisekreterare heter Lena Baastad. Hon får ett extremt tufft jobb: att bryta den långa trenden av ras i stödet från svenska folket.
Statsminister Stefen Löfven presenterar Lena Baastad som ny partisekretarerare för Socialdemokraterna.Bild: Janerik Henriksson/TT
"Lena Baastad vet hur man vinner val", försäkrade statsminister Stefan Löfven när han presenterade sin nya parhäst på en pressträff.
Ett påstående som hon själv bekräftade: "Jag är van att vinna val att det tänker jag fortsätta göra i min nya roll."
Men trots att partiet i dag regerar Sverige anser många socialdemokrater att utvecklingen har varit katastrofal.
Sedan Göran Persson ledde Socialdemokraterna till seger i valet 2002 med 39,8 procent av rösterna har det gått brant utför.
När S förlorade makten 2006 betecknades 35,0 procent som ett "fiasko". Fyra år senare fick partiet 30,7 procent med Mona Sahlin som ledare. Hösten 2014 kunde Stefan Löfven bilda regering med bara 31,0 procents S-röster, tack vare att en koalition med Miljöpartiet.
Om det vore val i dag skulle 26,4 procent av väljarna rösta på Socialdemokraterna (Sifo).
Partiets viktigaste affischnamn är naturligtvis partiledaren. Men partisekreteraren har en underskattad betydelse.
Hon ska hålla ihop partiets stridande falanger, en svår uppgift som kräver hårda nypor inom socialdemokratin där det ofta hettar till rejält mellan vänster- och högersossar.
Hon ska skydda partiledaren så att inte skiten stänker på honom när det begåtts misstag eller oegentligheter.
Hon ska blåsa liv i den ideologiska debatten i partiet och understödja förnyelse av politiken.
Och hon ska framförallt organisera valrörelsen med allt vad det innebär av att anställa rätt strateger, lägg upp kampanjer och utse namn till valsedlarna.
Carin Jämtin var partisekreterare i drygt fem år. Hennes största bedrift anses ha varit att hon lyckades hålla ihop partiet under Håkan Juholts tio turbulenta månader som partiledare – och få honom avsatt.
Därefter har hon varit lite väl anonym medan kräftgången i opinionen fortsatt, tycker många socialdemokrater.
Kommer Lena Baastad att lyckas bättre?
För den stora allmänheten är hon okänd, men i partiet är hon respekterad. Baastad var kommunalråd i Örebro i tio år innan hon i början av året hoppade av till näringslivet och blev ledarskapskonsult.
På pressträffen i partihögkvarteret uttryckte hon de S-märkta slogans som kunde förväntas: "Jag vill att Sverige ska vara ett starkt samhälle som håller samman."
Hon försäkrade att hon gillar samarbete och att hon kommer att ägna särskild uppmärksamhet på att granska Moderaterna - som hon hävdar alltid säger en sak och gör en annan.
Men som partisekreterare ska Lena Baastad inte bara ge sig på oppositionen, utan också spela en viktig roll i balansgången med Miljöpartiet.
S och MP må regera ihop, men de är i grunden oense i synen på en lång rad frågor: flyktingpolitik, försvar och ekonomisk tillväxt.
Medan Stefan Löfven och de andra S-ministrarna alltid måste uttala sig på regeringens vägnar blir det Lena Baastads uppgift att framhålla partilinjen i de frågor där man kompromissat.
Som Sydsvenskan tidigare berättat har Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh stött högt på många socialdemokraters önskelista för ny partisekreterare.
Men Stefan Löfven (och förmodligen Stjernfeldt Jammeh själv) anser att hon gör bättre nytta för partiet genom att fortsätta styra Malmö.
Gå till toppen