Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olle Lönnaeus: Olle Lönnaeus: Stjernfeldt Jammeh hett namn som partisekreterare

ANALYS: Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh är ett hett namn i jakten på såväl ny partisekreterare för Socialdemokraterna – som ny minister på utbildningsdepartementet.

Katrin Stjernfeldt Jammeh.Bild: Hussein El-alawi
Många vill se Katrin Stjernfeldt Jammeh på ett toppjobb i partiets tjänst i Stockholm.
På kort tid har två socialdemokratiska politiker avgått som var tänkta som nyckelpersoner i valrörelsen 2018.
I helgen åkte gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic fast med 0,2 promille alkohol i blodet i en trafikkontroll.
På tisdagen meddelade partisekreteraren Carin Jämtin att hon slutar.
Läs också Carin Jämtin (S) avgår
Båda har jobb som skulle vara som klippta och skurna för Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Ordförande för Malmös kommunstyrelse har ett grundmurat anseende inom partiet. Många socialdemokrater tycker att Katrin Stjernfeldt Jammeh skulle vara perfekt för att hålla ihop alla motstridiga viljor – och inte minst organisera nästa valrörelse.
Grundtipset är att även nästa partisekreterare blir en kvinna. Trots att partiet kallar sig feministiskt finns det ett litet mansöverskott i statsminister Stefan Löfvens regering.
Det enklaste valet för partistyrelsen - som redan i nästa vecka ska utse Jämtins efterträdare – är att lyfta upp biträdande partisekreteraren Katarina Berggren från Botkyrka.
Ett annat hett namn är Lena Baastad från Örebro.Men det populäraste kanske vore att utse Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Samtidigt funderar säkert Stefan Löfven på om hon bör ta över Aida Hadzialics ministerportfölj.
29-åriga Hadzialic var tänkt som ett av Socialdemokraternas affischnamn inför ett val där skolan med all säkerhet kommer att stå i centrum. Den rollen skulle 42-åriga Katrin Stjernfeldt Jammeh nu kunna få. Hon var i flera år skolkommunalråd i Malmö innan hon tog över ledningen för kommunstyrelsen efter Ilmar Reepalu.
Läs också Hadzialic avgår – körde påverkad
Stjernfeldt Jammeh har varit aktuell i ministerspekulationer förut. Både hösten 2014 när Löfven bildade sin första regering och i våras när han tvingades ombilda den.
När hon fått frågan av journalister om hon står till förfogande har hon regelmässigt svarat lite undvikande: "Mitt fokus är på Malmö".
Stefan Löfven har ofta uttalat sig uppskattande om Katrin Stjernfeldt Jammeh och pekat ut henne som framtidsnamn i partiet.
Det som talar emot att han skulle vilja locka henne till Stockholm är att hennes nuvarande uppdrag är extremt viktigt för Socialdemokraterna.
Jobbet att styra Malmö – en fattig stad med stor invandring och stora sociala utmaningar – anses som ett av de tuffaste en svensk politiker kan ha.
Bland borgerliga valstrateger finns en ofta uttalad "sanning": En förutsättning för att alliansen ska vinna regeringsmakten i nästa val är att man kastar Socialdemokraterna ur sadeln i Göteborg och Malmö.
Kanske anser Stefan Löfven att Katrin Stjernfeldt Jammeh trots allt gör störst nytta genom att hålla partiets ställningar i Malmö.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen