Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polisen sätter in drönare och mc-poliser i jakten på bilbrännarna

Natten till onsdagen svävade en tyst farkost över de bilbrandsdrabbade områdena på Rosengård och Kroksbäck i Malmö. Rikspolisens drönare har satts in i jakten på dem som eldar upp bilar i stan. Och snabbrörliga mc-patruller kommenderas in till Malmö.

Arkivbild.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
– Drönaren ger en mycket bra täckning av stora ytor, säger Mats Karlsson, biträdande polismästare i Malmö.
Den kameraförsedda drönaren är våldsamt mycket billigare både i inköp och drift än polishelikoptern, som i flera dagar rört sig över stan under polisens försök att stoppa bilbrandsvågen i Malmö.
Drönaren låter inte heller lika mycket – på rätt höjd märks den knappast mot natthimlen.
– Den ger samma positiva effekt som helikoptern – vi kan snabbt se vart vi behöver dirigera patruller om vi ska spärra av ett visst område för att kunna gripa någon. Hade vi haft en sådan situation i natt hade det varit enkelt att följa fordon och personer på marken, säger Mats Karlsson.
Det är främst på grund av flygningarna med polisdrönaren som det införts ett tillfälligt flygförbud över Malmö. När drönaren ska styras utom synhåll för operatören får det enligt reglerna inte finnas risk för andra flygfarkoster i området.
Mats Karlsson berättar också att fler motorcykelpoliser nu sätts in för att jaga bilbrännarna. Även här är poängen snabb rörlighet och möjlighet att övervaka stora ytor.
– Vi omfördelar mc-poliser hit från den övriga regionen. Just nu tycker jag att vi i princip har de resurser vi behöver för att sköta insatsen. Beroende på hur det utvecklar sig den närmaste tiden kan vi behöva begära fler civilspanare, säger Mats Karlsson.
Det har kommenderats ut allt fler civilklädda poliser i de berörda områdena, för att kunna upptäcka och gripa bilbrännare på bar gärning. Men lika mycket för att hålla kontakt med människor – snappa upp tips eller utpekanden. För erfarenheten säger att flera bör känna till vem som eldar.
– I övrigt fokuserar vi på vissa individer som vi har information om och som är kända för vissa brott, vi stoppar bilar och kontrollerar folk. Vi kan inte sätta en konstapel i varje gathörn, utan måste arbeta koncentrerat.
Mats Karlsson pekar på att en man är anhållen misstänkt för att ha förberett en brandattack, medan ytterligare en är efterlyst.
– Det går framåt – och vi har några namn till som vi är särskilt intresserade av, säger han.
Läs alla artiklar om: Bilbränderna i Malmö
Gå till toppen