Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Prisad Helsingborgskrog öppnar i Malmö

Helsingborgsrestaurangen Kol & Cocktails öppnar i Malmö. Ägarna räknar med att slå upp portarna på Kalendegatan kring årsskiftet.

Delägaren Michael Fogelqvist inför öppningen av Kol & Cocktails i Helsingborg.Bild: Mats Roslund
Kol & Cocktails öppnade i Helsingborg i mars 2015. Förra året utsågs den till Årets restaurang i Helsingborg, och krogen har också nominerats till Restaurant & Bar design awards för sin design.
– Vi känner att vi har ett koncept som fungerar och tilltalar en bred publik. Vi är mogna att ta det vidare till en ny stad och då känns Malmö naturligt. Vi har också haft en hel del gäster som har åkt hit från Malmö vilket gjort att vi fått blodad tand, säger Michael Fogelqvist som är en av fyra delägare.
Samtidigt är det stor skillnad på städerna, inser han.
– Definitivt. Malmö är en större stad med en större marknad, men också en större konkurrens. Men vi ska ha samma inställning som vi har haft i Helsingborg – att vi kompletterar istället för konkurrerar.
Kol & Cocktails restaurang i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Kolgrillad mat är Kol & Cocktails nisch. Det är mycket kött men även fisk, skaldjur, grönsaker och bröd, beskriver Michael Fogelqvist. I baren handpressas all juice till drinkarna på plats. Mycket fokus läggs också på musik och design.
Ägarna har gjort grundlig research innan de bestämde sig för lokalen på Kalendegatan.
– Vi åkte ner och pratade med folk och vi var på platsen på kvällstid för att se hur mycket människor som rör sig där. För varje gång som vi har varit på plats har det känts ännu mer som att platsen passar vårt koncept. Liksom i Helsingborg ligger lokalen hundra meter bort från de flesta andra krogar, men ändå inom gripbart avstånd, säger Michael Fogelqvist.
Han och de andra ägarna väntar nu på bygglov för att bygga om lokalen. Exakt datum för när de slår upp portarna är därför inte klart.
– Det blir någon gång kring årsskiftet. Nu är det planering och samtal med arkitekter, och full fart med att kasta ut krokar för att rekrytera personal. Kockar, serveringspersonal, bartender, diskare – rubbet. Men vi kommer också att ha ett par personer från Helsingborg som kan receptet och ska vara med i Malmö i början.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen