Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Säsongerna synkas för ungdomarnas skull

– Vi har märkt att barn ofta blir tvungna att välja en idrott och det är kontraproduktivt. Det säger Daniel Andersson, verksamhetsledare för regionala frågor inom Skåneidrotten, om varför flera idrotter har börjat synka sina säsonger.

Daniel Andersson, verksamhetsledare för regionala frågor inom Skåneidrotten.Bild: Andreas Winblad, Skåneidrotten
– Vi vill att de ska få prova sig fram och hålla på med många idrotter.
Än så länge synkar fotboll, innebandy och handboll sina säsonger för ungdomar. Kan det bli fler?
– Ja, nu slutar tävlingssäsongen för fotboll en vecka tidigare på hösten och innebandyn och handbollen börjar senare. Vi hoppas att exempelvis basket och ishockey hakar på.
På vilket sätt är det bra med flera idrotter?
– På många sätt. De flesta idrottar under i snitt tio år. Förr började man i tioårsåldern, nu börjar man före skolstart. Det leder bara till att fler slutar tidigare. Med olika idrotter är det lättare att få allsidig träning. Man kan också behöva en paus från en idrott för att hitta suget.
Läs också Tränare har daglig dialog om unga spelares vila
Har ni några rekommendationer när det gäller återhämtning för unga?
– Man ska upp i stora volymer för att det fysiska i sig ska vara skadligt. Det är utformningen som kan bli fel. Idrott för barn ska vara roligt och varierat. Må bra-faktorer som socialt samspel är viktigast. Vi vill behålla så många som möjligt så länge som möjligt eftersom idrott ger unga och samhället så mycket.
Är det ett problem att klubbar eller tränare knyter talanger för hårt till sig?
– Till nittio procent så funkar allt väldigt bra. Men det finns samhällen där båda bollklubbarna lägger sin träning på tisdagen för att spelarna ska tvingas välja. Nästa grej kan vara att barnen inte får följa med på tävlingar eller andra sammankomster för att de inte har varit på träningarna. Då är det ett problem.
Läs också Systrarna lägger en heltid i veckan på sin träning
På vilket sätt?
– Vi får inte missa dem som vill ha kul, stärka hälsan och hitta ett sammanhang. Vi arbetar på att få in barnrättsperspektivet mycket tydligare. Tre procent av alla barn tränar för att vinna, enligt dem själva. Bland ledarna är det nog annorlunda. Barn vill gärna vinna, det handlar inte om det, men de bryr sig inte om vem som vann för tre månader sedan. Idrottsrörelsen måste hitta långsiktiga annorlunda lösningar, detta är ett sätt.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen