Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Utvisades i onödan för att ha sökt jobb på Linkedin

Syed Latif fick inget uppehållstillstånd eftersom han fick sitt jobb via Linkedin. Nu öppnar EU-kommissionen för att Sverige kan ha hårdtolkat direktivet.

Utvisningen av Syed Latif i våras skapade rubriker. Migrationsdomstolen i Malmö slog i våras fast att en jobbannonsering på yrkesnätverket Linkedin inte uppfyller kravet på synlighet för medborgare inom EU/EES och Schweiz, som har företrädesrätt till arbeten inom unionen. Detta trots att Linkedin har 100 miljoner europeiska användare.
– Kommissionen ger nu ett ganska explicit svar – det finns andra kanaler som är fullt rimliga att använda, säger Centerpartisten Fredrick Federley till TT.
Att domstolen själv använder sig av Linkedin och att riksdagspolitiker ifrågasatte tolkningen av krav hjälpte inte, den 10 maj fick Syed Latif sätta sig på planet till Bangladesh.Bild: Peter Frennesson
Det var Federley som i våras ställde en rad frågor till EU-kommissionen för att reda ut om Migrationsdomstolens beslut i Syed Latifs ärende är riktigt. I sitt svar skriver kommissionen att "arbetssökande i praktiken har rätt att använda olika rekryteringskanaler som finns på arbetsmarknaden och att unionslagstiftningen inte kräver att alla lediga jobb förmedlas på EU-nivå".
– Ett jobb behöver inte vara utannonserat via Eures (den europeiska jobbportalen), utan det kan gå via andra kanaler. Det är fullt giltigt, säger Federley om kommissionens svar.
För Syed Latif är kommissionens svar ingen tröst. Han har redan utvisats till sitt hemland Bangladesh. Nu vill Fredrick Federley (C) se om det går att hjälpa honom tillbaka till Sverige.
– Jag ska kontakta hans företrädare för att se om det går att få en inhibition av beslutet i efterhand, säger han till SVT.
Läs också Oviss väntan på nytt jobb för Syed Latif
FAKTA
En arbetsgivare som vill anställa någon från ett land utanför EU måste utannonsera tjänsten så att alla som bor inom EU/ESS och i Schweiz kan söka jobbet.I minst tio dagar bör tjänsten vara utannonserad via Arbetsförmedlingens platsbank. Då blir den automatiskt synlig också i den europeiska platsbanken Eures.Källa: Arbetsförmedlingen/TT
Gå till toppen