Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bilden av femårige Omran Daqneesh sprids över världen

Han gråter inte. Han rör sig knappt. Ögonen är likgiltiga av chock. Filmen på den femårige Omran Daqneesh i Aleppo sprids nu över världen. "Men tyvärr tror jag inte att bilden kan påverka kriget i Syrien", säger medieforskaren Michael Krona.

Chock. Det är vad som står att läsa i femårige Omran Daqneesh ögon efter att han plockats ur rasmassorna i Aleppo i onsdags och placerats på en stol i en ambulans. Ensam i kaoset, framför journalisternas kameror, sitter han uttryckslös med håret skorpigt av damm och smuts. Först när han känner på sitt huvud och får blod på händerna reagerar pojken.
Miljoner människor har redan sett klippet, som filmats av regimkritiska mediegruppen AMC efter en attack utförd av rysk eller Assad-trogen militär.
När Michael Krona vid Malmö högskola, som forskar på medieaktivism i Syrien och Irak, såg bilden tänkte han direkt på fotot av döde flyktingpojken Alan Kurdi som flöt upp på en strand i Turkiet för omkring ett år sedan.
– Det finns naturliga likheter. Det blottade barnet. Det finns en kollision mellan krigets fasor och det renaste vi har: små barn. Man kan se i pojkens blick att han inte riktigt vet vad som pågår. Det blir väldigt känslosamt så jag kan förstå att bilden blir viral.
Bilder kan ha stor betydelse för en händelseutveckling, menar Michael Krona.
– Den här bilden kan vara ett sätt för människor att känna de här fasorna. Det betyder mindre att höra att 200 000 människor har dött i Syrien än att se den här bilden, säger han.
Bild: AP
– Men tyvärr tror jag inte att den bilden kan påverka kriget. Man vill väldigt gärna det, men på ett större plan tror jag bara att den blir en illustration av krigets fasor. Det är skillnad på den här bilden och en kampanjbild från Röda korset som gör att man kan skänka pengar. Här handlar det om en konflikt som har pågått i flera år, och som vi som människor är väldigt hjälplösa inför.
Med alla bilder från krigets Syrien måste man förhålla sig källkritisk, påpekar Michael Krona. De blir lätt propaganda i de stridandes intressen. Men han betvivlar inte att just den här bilden har det ursprung som den utger sig för att ha.
– Vi får lita på att The Telegraph och The Guardian har varit källkritiska.
The Telegraph rapporterar att Omran Daqneesh var ett av fem barn som skadades i samma explosion på onsdagen. Även en kvinna och två unga män ska ha skadats. Omran Daqneesh fördes till ett sjukhus och fick sina sår omhändertagna. Han kunde lämna sjukhuset samma kväll.
Kriget i Syrien har pågått i sex år och kostat 300 000 människor livet. Flera miljoner har drivits på flykt. Aleppo har drabbats hårt av striderna, vilka dessutom trappats upp de senaste veckorna sedan rebeller och jihadister brutit en del av belägringen av staden. President Bashar al-Assads trupper, understödda av ryskt stridsflyg, har svarat med intensiva bombningar.
Gå till toppen